Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Barbarossamauer in Aken

Barbarossamuur
Aken heeft een bijzondere stadsmuur die de stad tegen aanvallen moest beschermen, namelijk een die uit twee delen bestaat, een binnenste en een buitenste ring. De binnenste ring die de naam Barbarossamuur draagt, is de oudste en gebouwd vanaf 1172. Aan de buitenste ring werd rond 1300 begonnen. Van beide muren met hun vele torens en poorten, zijn slechts delen behouden gebleven, zes torens en twee poorten. De twee poorten zijn in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd geraakt, maar inmiddels gerestaureerd. Degene die opdracht gaf voor de bouw van de binnenste ring was keizer Frederik I, bijgenaamd Barbarossa, daarom ook heet deze ring de Barbarossamuur. De muur was een tegenprestatie van de stad voor de munt-, markt- en stadsrechten die de keizer aan Aken verleend had een paar jaar eerder. Bij de bouw van de Barbarossamuur werden de warme bronnen aan de huidige Komphausbadstrasse ontdekt.

De Barbarossamuur werd opgericht op een aarden wal en hij bestond uit twee gemetselde muren, waartussen mortel en steenbrokken gegoten werden als een primitieve vorm van beton. Tegenwoordig vindt men nog grote delen van de Barbarossamuur in de universiteitswijk, aan de Seilgraben en in de Minoritenstrasse. In de Minoritenstrasse is bovendien een informatiebord te vinden over de geschiedenis en ligging van de Barbarossamuur.

Kaart van Aken