Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Alte Kurhaus

Kurhaus Akenfoto: www.kreiter.info
Het Alte Kurhaus in Aken is tussen 1782 en 1786 gebouwd aan de Komphausbadstrasse als nieuwe balzaal door de architect Jakob Couven. Deze balzaal was een uitbreiding van de oude balzaal van het kuurcomplex dat toen al honderd jaar bestond. Deze uitbreiding werd noodzakelijk geacht omdat de bezeokersaantallen in de achttiende eeuw drastisch waren teruggelopen als gevolg van vooral de Zevenjarige Oorlog (1756–1763). Ook werd de concurrentie met het buitenland – het Engelse Bath en Belgische Spa – om de draagkrachtige badgasten aan te trekken, steeds heviger. Aken had een extra aantrekkingskracht door de vele mogelijkheden die het bood op het gebied van kansspelen.

Op 14 juli 1943 brandde het Kurhaus bij een luchtaanval geheel uit. Tussen 1965 en 1969 werd het gebouw onder leiding van de stadsconservator voor een deel hersteld. Sinds 1985 is het een monument. Het Alte Kurhaus geldt tegenwoordig als het belangrijkste kuurgebouwen van de achttiende eeuw. Het ontwerp van het Alte Kurhaus wordt beschouwd als het grondplan voor alle populaire kuurgebouwen uit de negentiende eeuw. De bijzondere kurhaustuin die oorspronkelijk bij het Alte Kurhaus hoorde was na de Tweede Wereldoorlog verwilderd en door een bestemmingswijziging moest de tuin samen met één vleugel van het gebouw in 1961 wijken. In het Alte Kurhaus is tegenwoordig een theater en concertzaal gevestigd.

Kaart van Aken