Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Hotmannspief

Hotmannspief  Aken
De Hotmannspief is een van de historische stadsbronnen van Aken. Hij is in 1825 door de stadsarchitect Adam Franz Friedrich Leydel ontworpen in de vorm van obelisk. Op de plek van de Hotmannspief bevond zich al vele eeuwen een eenvoudige altijd doorlopende bron waar de Akense burgers hun water haalden. Deze bron was rond 1600 voorzien van ronde bekkens en een opbouw van pilaren. De herkomst van de naam is niet helemaal zeker, maar waarschijnlijk is die terug te voeren op Hotmann, Hautmann, Hauptmann, Houpmann, Hupmann of Heuftmann.

Al in 1460 was er een brouwerij “Up den Hupman” in de directe omgeving. “Pief” betekent in het plaatselijke dialect “buis” en wordt ook voor de pijp van een pomp gebruikt. De obelisk uit 1825 werd in 1830 met beelden van verguld gietijzer versierd. De bron is gebouwd van blauwe hardsteen uit de groeve van Eynatten. In 2008 zijn de beelden tijdens een restauratieslag opnieuw verguld. De Hotmannspief behoort tot de Akense monumenten en wordt in veel liedjes bezongen.

Kaart van Aken