Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Marschiertor

Marschiertor   Aken
De Marschiertor is de zuidelijke stadspoort in de buitenste ring van de stadsmuur van Aken. Het is een van de machtigste nog bestaande stadspoorten van West-Europa. De bouw van deze poort begon rond 1257 en werd kort na 1300 voltooid. De Marschiertor heeft een dubbele toren. De torens hebben vier verdiepingen en het middenstuk zelfs vijf. De drie delen hebben een gezamenlijk dak. De poort is 23,8 meter breed en de doorrijbreedte bedraagt 4,8 meter. De wenteltrappen in de torens leiden naar de wapenzaal. Aan de oosttoren zit een erker die diende als het gemak voor de wachters.

De Marschiertor behoorde tot de vier hoofdpoorten van de stad Aken in de buitenste ring van de stadsmuur die van de veertiende tot de vijftiende eeuw gebouwd is. Deze ring wordt wel de gotische muur genoemd. De Marschiertor was de belangrijkste wapenopslag. Door de jaren heen heeft de poort niet alleen als onderdeel van de vestingwerken gediend, maar is ook opvanghuis voor daklozen en jeugdherberg geweest. In 1943 is de Marschiertor door brandbommen flink beschadigd. Pas in 1957 is met de restauratie van de poort begonnen. Heden ten dage biedt de wapenzaal met 200 plaatsen ruimte aan bijzondere bijeenkomsten voor de Akense carnavalsvereniging.

Kaart van Aken