Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Aken - Aachen

Aken is een grote stad van bijna 250.000 inwoners op de noordelijke rand van de Eifel in Duitsland. Aken ligt in het grensgebied met Nederland en België en maar op zo’n vijfenhalve kilometer van Vaals en het drielandenpunt. De stad ligt in een bekken waarin zich een aantal riviertjes samenvoegen tot de Wurm die uiteindelijk in de Roer, die bij Roermond in de Maas stroomt, uitmonden. Het hoogste punt van de gemeente is met 410 meter in het zuidoosten en het laagste punt ligt met 125 meter in het noorden. Aken heeft een lange en rijke geschiedenis, bovendien is de stad een kuuroord. Over de weg is Aken makkelijk vanuit Vaals over de B1 te bereiken. Verder wordt de stad ontsloten door de snelwegen A4, A44 en A544, en door de regionale wegen B1a, B57, B258 en B264. Over het spoor is Aken met de rest van Europa verbonden met verschillende (inter)nationale hogesnelheidslijnen (Thalys en ICE) en uiteraard ook regionale diensten, waaronder een verbinding met Heerlen. Ook met de Euregiobahn, de bus en de fiets is Aken goed bereikbaar. De Dom van Aken en de Domschat zijn sinds 1978 de eerste Duitse bijschrijvingen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De geschiedenis van Aken gaat ver terug. Al tussen 3000 en 2500 v. Chr. werd op de Lousberg vuursteen gewonnen. In de brons- en vroege ijzertijd woonden er Kelten in het gebied. Na de Kelten kwamen de Romeinen, voornamelijk vanwege de warme bronnen. Er is een Romeins kuurbad uit de eerste eeuw gevonden. Van na de Romeinse tijd zijn er Frankische graven uit de zevende eeuw gevonden in Aken en in 765 bouwde de Frankische koning Pepijn de Korte een hofstede. Pepijns zoon Karel de Grote erfde het koningschap en de hofstede, die hij uitbouwde tot een keizerspalts. Op de plaats van de paltskapel staat tegenwoordig de Dom. Karel de Grote is in 814 in de kapel begraven. Keizer Otto I de Grote was de eerste Duitse keizer die hier gekroond werd. Hiermee werd Aken voor de volgende 600 jaar de plaats waar de Duitse keizers gekroond werden. In 1166 verleende keizer Frederik Barbarossa Aken de stadsrechten. De binnenste stadsmuur, waaraan in 1171 begonnen werd, wordt nog steeds naar deze keizer genoemd. Aan de buitenste stadsmuur werd 86 jaar later begonnen. In 1248 werd graaf Willem II van Holland in Aken gekroond. Al in de dertiende eeuw ontstond in Aken een lakenindustrie. Doordat in de omgeving van de stad veel ertsen gevonden worden, werd Aken het Europese centrum van de messingindustrie en koperverwerking. Sinds 1349 vindt iedere zeven jaar de Akense bedevaart plaats. Bij een grote brand in 1656 vonden zeven mensen de dood en werden 4664 huizen verwoest. Daarmee was bijna heel Aken in de as gelegd. Daarna werd Aken door de Luikse kuurarts François Blondel uitgebouwd tot de modernste badplaats van Europa. Na de Franse revolutie werd Aken in 1794 bij Frankrijk ingelijfd. In 1802 werd aken voor het eerst een bisdom, maar dat duur maar 23 jaar. In 1930 werd het bisdom opnieuw ingesteld. In 1830 vond er in Aken een oproer plaats tegen de werkloosheid en de lage vrouwen- en kinderlonen die het gevolg waren van de industrialisering en mechanisering. Na de Eerste Wereldoorlog was Aken elf jaar ingelijfd bij België. Het interbellum was voor Aken door verschillende oorzaken een zware tijd. Een bedevaart met 800.000 deelnemers in 1937 wordt opgevat als stil protest tegen het Naziregime. Ook van de Tweede Wereldoorlog had Aken zwaar te lijden. In 1972 werd bij een gemeentelijk herindeling het grondgebied van Aken door de samenvoeging met zeven gemeenten, meer dan verdubbeld. Sinds 2009 is Aken “Ort der Vielfalt”, een multiculturele gemeente.

Aken is met zijn lange historie en grote culturele waarde een bijzondere vakantiebestemming. Net als Zuid-Limburg biedt de omgeving schitterende wandel- en fietsgelegenheden. Langs en door Aken voeren verschillende langeafstandsfietspaden. Hierom wordt Aken ook een fietsvriendelijke gemeente genoemd. Daarnaast heeft Aken ook op andere vormen van vermaak veel te bieden, zoals (geneeskrachtige) baden, een dierentuin, een sterrenwacht. In veel parken van Aken zijn grilplaatsen ingericht waar u met de hele familie kunt barbecueën. Ook zijn er stadswandelingen met of zonder gids te maken. En voor uw verblijf kunt u terecht in de vele hotels, pensions, vakantiewoningen en een camping. Zo is er voor elke beurs wat wils.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven