Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

schatkamer van de Dom

Ponttor   Akenfoto: www.aachendom.de
In de schatkamer van de Dom is de uiterst veelzijdige en waardevolle schat van de Akense Dom opgenomen. Het museum is gehuisvest in de Dom. De schat omvat voorwerpen uit de laat-Romeinse tijd, het Byzantijnse rijk, de Karolingische, Ottonische en Staufische tijd en de gotiek. De schatkamer was in 1978 samen met de Dom de eerste Duitse inschrijving op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De schatkamer is bovendien onderdeel van de Route Charlemagne.

Over de wijze waarop de schat in de middeleeuwen bewaard werd, is weinig bekend. Aan het eind van de negentiende eeuw werd de schat echter tegen een vergoeding aan bezoekers getoond. De manier waarop de schat tegenwoordig gepresenteerd wordt is niet chronologisch, maar thematisch in vijf categorieën, namelijk: Karel de Grote, de kroningen, de liturgie, de Mariakerk en de bedevaartkerk en relikwieënschat. Daarnaast worden om conservatie-oogmerk bij toerbeurt exemplaren uit de rijke textielcollectie tentoongesteld. Ten slotte worden in de bovenverdieping de pontificalia tentoongesteld. Deze omvatten de bisschopsstaf, de mijter, de bisschopsring, het borstkruis en de paarse pileolus of hoofddeksel.

Kaart van Aken