Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Marktbrunnen of Karlsbrunnen

Karlsbrunnen  Akenfoto: renrnatuurlijk.blogspot.com
De Karlsbrunnen, ook wel Marktbrunnen genoemd, staat op de markt in Aken recht voor het stadhuis. Het is de oudste bron van Aken. Sinds 1620 wordt hij bekroond door een beeld van Karel de Grote. Dit beeld werd in Dinant gegoten en in 1792 toen de Fransen bezetters Aken binnentrokken, werd het beeld als oorlogsbuit naar Parijs gebracht. Door de diplomatieke tussenkomst van de Akense burgemeester werd het beeld in 1804 weer aan de stad teruggegeven en in 1805 werd het feestelijk teruggeplaatst op de Karlsbrunnen. Het originele beeld staat sinds 1969 in de kroningszaal van het stadhuis.

De bronzen schaal van de Karlsbrunnen heeft een doorsnee van 3,6 meter, weegt zes ton en werd gegoten door de Akense klokkengieters Franz und Peter von Trier. De Akense architect Johann Joseph Couven heeft in 1735 het bekken uit blauwe hardsteen ontworpen. Drie jaar later werden twee bronzen vissen aan het bekken toegevoegd. De Karlsbrunnen was bedoeld voor de sier, daarom ontwierp Couven in 1736 nog twee kleinere nevenbronnen waar de burgers water konden halen. Het water kregen de drie bronnen van de zogenoemde marktwaterleiding die zijn water uit de beek de Pau kreeg.

Kaart van Aken