Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Zeitungmuseum alles over kranten

Zeitungmuseum  Akenfoto: www.spuelbeck.net
Het Internationale krantenmuseum in Aken heeft als thema de geschiedenis van de journalistiek. De verzameling werd in 1886 door Oscar von Forckenbeck (1822–1898) gestart. Hij was naast burgemeester van Rheine een gepassioneerd verzamelaar en autodidact. Hij verzamelde op zijn vele reizen kranten van over de hele wereld. Hij stelde ze voor het eerst tentoon in 1889. De verzameling omvat inmiddels meer dan 200.000 kranten en drukwerken. Het museum werd in 1931 in een oud patriciërshuis uit de vijftiende eeuw ingericht. De vaste collectie omvatte belangrijke stukken uit de verzameling.

Krantenmuseum

Na de Tweede Wereldoorlog was het vooral de directeur van het stadsarchief, Bernhard Poll, die zich voor het museum inzette. Hij was directeur tot 1972. In 1967 richtte hij een tentoonstelling in over de “Joodse pers” in de negentiende eeuw die de hele wereld over reisde, ook naar Nederland. In 1993 werd het museum met sluiting bedreigd, maar door een initiatief van de burgemeester werden er voldoende fondsen geworven om het museum open te houden. Het museum is tegenwoordig opgenomen in de Route Charlemagne en daardoor de verzameling weer voor het publiek toegankelijk.

Kaart van Aken