Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Ponttor

Ponttor   Akenfoto: www.baukunst-nrw.de
De Ponttor is de westelijke poort van de twee noordpoorten in de buitenste ring van de stadsmuur van Aken. De Ponttor is een van de twee nog overgebleven stadspoorten van de stad. De poort werd aan het begin van de veertiende eeuw gebouwd, toen de uitbreidingen van de voorgaande eeuw om een nieuwe stadsmuur vroegen. Tegenwoordig wordt de Ponttor door jongerenverenigingen en de scouting gebruikt.

De Ponttor bestaat uit een rechtkoekige poortburcht. In het hoge hoofdportaal zijn zowel een valhek als een zogenoemde mezenkooi aangebracht. De brug over de gracht verbindt het hoofdgebouw met de voorpoort. De naam van de poort, Ponttor, komt waarschijnlijk van de wijk waarin hij ligt, die Pontviertel “brugkwartier” heet. Die naam dankt de wijk dan weer aan de aanwezigheid van een brug ten tijde van de Romeinse vesting van Aken. De brug maakte het mogelijk de uitgebreide moerassen die zich aan de noordkant van de stad bevonden, over te steken.

Kaart van Aken