Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Stadhuis

Stadhuis    Akenfoto: fr.academic.ru
Het gotische stadhuis van Aken is naast de Dom het meest markante gebouw van de stad. In de eerste helft van de veertiende eeuw werd het stadhuis als kenmerk van de vrijheid van de stad gebouwd. Ten dienste van het koningshuis verplichte de stad zich om in het stadhuis een zaal voor de kroning van nieuwe monarchen in te richten. De toren die Granusturm genoemd wordt, stamt nog uit de tijd van Karel de Grote. Deze werd in de bouw geïntegreerd en verhoogd. Het stadhuis van Aken geldt als voorbeeld voor veel Vlaamse stadhuizen uit de middeleeuwen. Tijdens de grote stadsbrand van 1656 verbrandde een deel van de daken en torens en de verwoeste delen werden in barokstijl weer opgebouwd.

In 1840 was het stadhuis deels bouwvallig geworden. Gedurende de tweede helft van de negentiende eeuw werd het gebouw stapsgewijs danig verbouwd in wat men toen dacht dat een gotische stijl was. In 1883 werd het stadhuis door een brand en door bluswater weer zwaar beschadigd. Voor het herstel werd een prijsvraag uitgeschreven onder architecten. Ook in de Tweede Wereldoorlog werd het stadhuis weer zwaar beschadigd. In het stadhuis worden tegenwoordig nauwgezette kopieën van de rijksregalia tentoongesteld. Deze zijn in 1915 in opdracht van keizer Wilhelm II gemaakt. Sinds 2009 is het stadhuis opgenomen in de Route Charlemagne. In het kader van dit project zijn de zalen van het stadhuis voor bezoekers opengesteld.

Kaart van Aken