Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Dom van Aken

De Dom van Akenfoto: www.karlsverein.de
De Dom van Aken is begonnen als een paltskapel van Karel de Grote. Deze is inmiddels uitgeroeid tot de blikvanger van de stad. De bouw van de koepel werd rond 800 voltooid. De koepel is 400 jaar lang de grootste vrij zwevende koepel ten noorden van de Alpen geweest, met als architectonisch voorbeeld de San Vitale in Ravenna. De marmeren troon van Karel de Grote staat heden ten dage nog in het bovendeel van het oktogon. Dertig Duitse koningen werden tussen 936 en 1531 op deze toon gekroond.

Domkerk van binnen

De monumentale koorhal uit 1414 geldt als een meesterwerk van de gotisch bouwkunst. De ramen van deze hal zijn 27 meter hoog, de hoogste uit deze periode. De 1000 m2 glasoppervlak van deze ramen heeft de Dom de bijnaam Glashuis van Aken bezorgd. Midden in het koorpolygon staat de gouden sarcofaag uit 1215 met de beenderen van Karel de Grote achter het altaar van de beroemde Mariaschrijn. Deze werd voltooid in 1239 en bevat de vier Akense heiligdommen. Om de zeven jaar worden die aan pelgrims uit de hele wereld getoond. De talrijke kapellen in de Dom stammen voornamelijk uit de hoge gotiek. De bouw daarvan overspant eeuwen.

Kaart van Aken