Aken stadsgids

Aken is liefde op het eerste gezicht. De stad is het domein van voetgangers. De straten nodigen uit tot flaneren, wandelen en winkelen. Cultuur en historie zijn volop aanwezig. Een stad vol levendigheid die niet snel zal vervelen. Ontdek het zelf in Aken.

Blik op de stad

 

Aken informatie

Hotelzoeker Aken

Bezienswaardig in de stad

 

Eifel

Sint Foillan

St. Follian   Akenfoto: www.fws08.rwth-aachen.de
De Sint Foillan is een van de parochiekerken van Aken. De kerk staat in de directe omgeving van de Dom. De Sint Foillan is de enige kerk in het Duitstalige gebied die aan deze Ierse heilige is gewijd. Hieruit valt af te leiden dat de kerstening van Aken geschiedde vanuit het westen. Nadat de Akense Dom was gesticht hield de elite haar missen in die kerk en moest het gewone volk naar andere parochiekerken uitwijken. Daarom werd in 1180 de Sint Foillan gebouwd. Deze eerste kerk bestaat niet meer, maar de huidige Sint Foillan werd op dezelfde plek gebouwd.

De tweede Sint Foillan is in 1482 gewijd. Van deze kerk zijn nog enige stukken over. Door de vergroting van de kerken, groeiden de Dom en de Sint Foillan naar elkaar toe, tot ze enkel nog maar door een smalle steeg werden gescheiden. Om de afstand optisch niet nog meer te verkleinen werd de toren aan de zuidzijde van de Sint Foillan gebouwd. Het grootste deel van de huidige kerk stamt uit 1888. De kerk leed grote schade bij een bombardement in 1944 maar werd naar de oorlog hersteld.

Kaart van Aken