Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Körperich

Körperich is een gemeente van ruim 1000 inwoners in de kreis Bitburg-Prüm. Körperich is een door de Duitse overheid officieel erkend toeristenoord. De gemeente bestaat in totaal uit vijf dorpen en gehuchten. Het dorp Körperich ligt aan de Gaybach, een zijrivier van de Sûre. De gemeente ligt op ongeveer drie kilometer van de Luxemburgse grens. Over de weg is Körperich te bereiken via de B50, de L1 en de L8.

Vondsten uit de steentijd duiden op een vroege bewoning van het gebied. Ook uit de Romeinse tijd zijn er restanten van gebouwen gevonden, zodat er sprake is van een constante bewoning. Körperich wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 783. Gedurende de middeleeuwen en lange tijd daarna behoorde Körperich tot het Luxemburgse graafschap Vianden. In 1794 bezetten Franse revolutionaire troepen de Oostenrijkse Nederlanden waartoe ook Luxemburg behoorde en in 1795 werd het gebied geannexeerd. Bij het Weens congres in 1815 werd het voormalige Luxemburgse gebied ten oosten van de Sûre en de Our aan het koninkrijk Pruisen toegewezen en werd Körperich Duits. Na de Eerste Wereldoorlog werd Körperich tijdelijk door Frankrijk bezet. Met een gemeentelijke herindeling werd de huidige gemeente Körperich in 1969 gevormd.

De fundamenten van de katholieke parochiekerk Sint Hubertus stammen uit de middeleeuwen. De kerk werd in 1790 opnieuw opgebouwd en de westtoren werd in 1826 aangebouwd. Ook in 19245 werd de kerk uitgebreid. In de buurt van het dorp staat de imposante koningseik die ongeveer 450 jaar oud is. In de prachtige ongerepte natuur rond Körperich is het goed wandelen en fietsen op de goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. De gemeente biedt verschillende overnachtingsmogelijkheden in de vorm van hotels, pensions en een camping.

>> Dorpen en steden in de Eifel