Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Prüm

Prüm is een stad in de westelijke Eifel in de kreis Bitburg-Prüm. De naam Prüm is afgeleid van het Keltische woord ‘briman’ dat ruisen betekent en dat slaat op de gelijknamige rivier, een zijrivier van de Sûre. Tot de gemeente Prüm met ruim 5300 inwoners behoren nog acht dorpen en gehuchten. Prüm is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Prüm ligt op een hoogte van 420 tot 490 meter, dicht bij de Belgische grens. Over de weg is Prüm te bereiken via de B265 en B410 die elkaar op het gemeentegebied kruisen.

In 720 wordt Prüm voor het eerst genoemd en één jaar later is de abdij van Prüm gesticht. In 1016 al verkreeg Prüm het markt- en muntrecht van keizer Hendrik II. In 1576 werd de abdij Prüm bij het keurvorstendom Trier ingelijfd. De abdij en zijn bijgebouwen werden in 1721 geheel herbouwd. In 1769 verwoestte en brand 214 van de 294 huizen. De heerschappij van Trier over het gebied van de linker Rijnoever eindigde 1794 met de bezetting door Franse revolutionaire troepen. In 1802 werd de abdij gesloten en werd de kerk een gewone parochiekerk. Na de Franse bezetting kwam als gevolg van het Weens congres het gebied van de linker Rijnoever onder het koninkrijk Pruisen. In 1883 werd Prüm aan het spoorwegnet aangesloten, intussen de stad echter niet meer aan het spoor verbonden en is op het oude tracé een fietspad aangelegd. Na de Eerste Wereldoorlog was Prüm opnieuw bezet door Frankrijk en in de Tweede Wereldoorlog is de stad door de Amerikanen beschoten, Prüm werd voor 80% verwoest. En in de kerstnacht van 1945 stortte een deel van de basiliek in als gevolg van de oorlogsschade. Ook na de oorlog had Prüm nog te lijden van een grote ontploffing in 1949 onder de Calvarieberg, waar 500 ton springstof was opgeslagen, bedoeld om de bunkers van de Westwall te laten springen. De kilometers in de omtrek weggeslingerde stenen beschadigden veel van de net weer opgebouwde huizen.

Prüm heeft twee musea, het Museum im Rathaus en de Infostätte Mensch und Natur. Bezienwaardige gebouwen zijn de Sint Salvatorbasiliek waar de sandalen van Christus als relikwie bewaard worden. Verder de abdij van Prüm in barokstijl. De krater die als gevolg van de grote explosie onder de Calvarieberg is ook te bezichtigen. Deze krater is 190 × 90 × 20 meter en erboven staat een gedenkkruis en -kapel. De mooie natuur van het Duits-Belgische grensgebied maakt van Prüm een uitstekende plek om als uitvalsbasis te dienen voor een vakantie in de Eifel. Tot de vermaaksmogelijkheden behoren zwemmen in een van de twee zwembaden, binnen en buiten. Verder staan voor veel toeristen wandelene ne fietsen op het programma. Ook wintersport is in Prüm mogelijk op twee skigebieden. Voor verblijf en overnachting biedt Prüm een ruime keuze aan hotels, pension, vakantiewoningen, campings enzovoort.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven