Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Monschau

Monschau is een stad van bijna 12.000 inwoners in de Eifel. De stad ligt aan de rivier de Roer die bij Roermond in de Maas stroomt. Monschau ligt te midden van de hellingen van het natuurpark De Hoge Venen-Eifel op de grens tussen België en Duitsland. Naast de kernstad Monschau zelf behoren sinds 1972 nog acht andere dorpen en gehuchten tot de gemeente. Over de weg is Monschau via de B258 te bereiken en vanuit België via Eupen over de N67.

Monschau heet pas sinds 1918 bij keizerlijk besluit officieel zo, tot die tijd was de naam Montjoie. De naam wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1198. De burcht van Monschau is waarschijnlijk in de dertiende eeuw door de hertogen van Limburg (in Duitsland, niet de Nederlandse provincie) gesticht. Deze burcht ligt boven het Roerdal, waar de Laufenbach in de Roer uitmondt. De stad kreeg in 1352 stadsrechten. In 1433 kwam Monschau onder heerschappij van het hertogdom Jülich. In 1596 kreeg Monschau een leprakolonie en tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) groeide de stad door een toevloed van protestantse vluchtelingen, veelal textielwerkers, op zoek naar godsdienstvrijheid. De textielindustrie begon in Monschau aan het einde van de zestiende eeuw met de vestiging van de uit Aken afkomstige Arnold Schmitz die met de lakenproductie begon. Hiervoor was wol van hoge kwaliteit nodig die van buiten gehaald moest worden. Al gauw verwierf Monschau zijn grote roep op het gebied van de lakenindustrie met export naar heel Europa. In de negentiende eeuw kwam de textielindustrie in de problemen, mede als gevolg van de belastingmaatregelen van de Pruisische regering en de late aansluiting van de stad op het spoorwegnetwerk. Toch sloot pas in 1982 de laatste textielfabriek zijn deuren.

Monschau herbergt een aantal musea binnen de gemeentegrenzen. Het ‘Rotes Haus’ is de voormalige residentie van de ondernemersfamilie Scheibler, waarin ook de leefwijzen van het burgerlijke milieu uit de achttiende en negentiende eeuw wordt tentoongesteld. Deze familie bracht de lakenindustrie van Monschau tot grote hoogte. Ook architectonisch gaan de gebouwen die tot het complex behoren interessant met een indrukwekkende vakwerkstijl. In de ‘Caffee-Rösterei Wilhelm Maassen’ kunt u onder andere het ambachtelijk roosteren van de koffie aanschouwen. Brauereimuseum Felsenkeller biedt een blik in 150 jaar bierbrouwhistorie. De mosterdmolen van Monschau stamt uit 1882 en in het dorp Imgenbroich is er een drukkersmuseum. Ook is er plaats voor (moderne) kunst in het Kunst- und Kulturzentrum Monschau. Monschau beschikt over meer dan 330 gebouwen die onder de monumentenzorg vallen. Hieronder de burcht Monschau, de protestantse kerk uit 1787-89, het huis Troistorff is een representatief herenhuis uit 1783 en de parochiekerk Maria’s geboorte is gebouwd in de zogenoemde boerenbarokstijl in 1649.

Monschau is sinds 1996 een luchtkuuroord en trekt vooral in de zomermaanden toeristen aan. De pittoreske middeleeuwse binnenstad met zijn met leisteen beklede huizen en vakwerkhuizen oefent een grote aantrekkingskracht uit. Het stadje ligt aan de Roer dat hier nog een riviertje en de schilderachtigheid nog verhoogt. Het oude stadscentrum heeft vele cafés, restaurants, souvenir- en kunstwinkeltjes. Door de gemeente zijn een aantal fiets- en wandelpaden aangelegd, waaronder de Eifel-Höhenroute die rond het nationale park Eifel voert, de RurUferradweg die het hoogste punt van de Hoge Venen met de monding van de Roer in de Maas verbindt en ten slotte de Vennbahn die is aangelegd op het voormalige tracé van de spoorlijn Aken-Luxemburg. In de gemeente Monschau zijn er een flink aantal hotels, pensions en vakantiewoningen, alsmede twee jeugdherbergen, waar de toerist makkelijk onderdak kan vinden naar gelang beurs.

Tip: Kerstmarkt Monschau

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven