Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Het Hohe Venn

BrohtalHet Hohe Venn is beter bekend onder de Franse naam Hautes Fagnes en ook wel de Nederlandse benaming Hoge Venen. Het is een hoogvlakte die voor het grootste deel in België ligt, maar ook in Duitsland in de Eifel. Van de 600 km² ligt 133 km² in Duitsland. Grote delen van dit hoogveengebied zijn tot natuurbeschermingsgebied verklaard. Het Hohe Venn in Duitsland reikt van Schevenhütte in het noorden tot Lammersdorf in het zuiden. Het Hohe Venn behoort tot het Naturpark Hohes Venn-Eifel in het gebied van de plaatsen Roetgen, Monschau, Simmerath, Hürtgenwald, Langerwehe en Stolberg. In het gebied zijn vele stuwdammen gebouwd ten behoeve van de stroom- en drinkwatervoorziening van het gebied zelf en een brede strook daaromheen.

Spoorlijn door het Brohldal

De kenmerkende flora van het Hohe Venn zijn heideplanten, maar voor een deel ook alpineflora. Sinds het begrazen in het gebied verboden is, ontstaan er steeds meer struiken en pijpenstro-grassen. Tot de typische, maar zeldzame vogels van het Hohe Venn, behoren de korhoenders die zich slechts langzaam vermenigvuldigen. In de laatste twee decennia zijn ook weer de lynx, de bever en de adder waargenomen. Voor de toeristen zijn in het Hohe Venn vele wandelroute uitgezet. Over het algemeen leidden die over vaste bodem, maar deels bestaan ze ook uit houten steigerpaden dwars door de moerassen. Omdat het gaat om een beschermd natuurgebied, zijn er ook regels waaraan de toerist zich moet houden. Zo is het verboden zich buiten de gebaande paden te begeven zonder de leiding van een officiële gids. Als het ’s winters voldoende gesneeuwd heeft, is het mogelijk om in het Hohe Venn te langlaufen. Er zijn vele loipen uitgezet. Voor de fietsers is het tracé van de voormalige Vennbahn interessant. Hierop is tegenwoordig een internationaal fietspad aangelegd.

De algehele bescherming van het gebied in zowel België als Duitsland wordt sinds 1992 gesteund door het LIFE-financieringsprogramma (L’Instrument Financier pour l’Environnement) voor de ontwikkeling van het Europese milieu. De heidevelden en moerassen van het Hohe Venn spelen op Europees niveau een belangrijke rol in de natuurbescherming.

>> Steden en dorpen in de Eifel