Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Ahrtal

De Eifel is langs het riviertje de Ahr heel anders wat betreft het landschapsbeeld. Ook in dit deel van de Eifel is de invloed van de vulkanen zichtbaar en zijn ook diverese burchten gebouwd. Wat in het dal van de Ahr bijzonder is zijn de wijnranken die er groeien op de hellingen aan weerzijden van rivier. Hier wordt wijnbouw gepleegd en zijn wijndorpen te vinden, en waar wijndorpen zijn daar zijn ook wijnfeesten.

Het Ahrtal
De Ahr is een zijrivier van de Rijn. Het Ahrdal ligt op de linkeroever van de Rijn in de Eifel. De bron van de Ahr is in Blankenheim en de rivier stroomt vandaar voornamelijk in oostelijke richting door heuvelachtig gebied met weilanden en bossen. In Adenau stroomt de Adenauer beek in de Ahr en buigt deze naar het noordoosten af. Bij Altenahr buigt de Ahr weer terug in oostelijke richting en vertoont hier enkele meanders. Vanaf dit punt begint het toeristische Ahrdal met wijnbouw op de op het zuiden gerichte hellingen en een 300 meter diepe insnijding in het Ahrgebergte met zijn karakteristieke rotslandschap. Deze kloof is door zijn bijzondere flora en fauna een beschermd natuurgebied. Vervolgens stroomt de Ahr door Bad Neuenahr-Ahrweiler en mondt uit in de Rijn bij Sinzig.

Doordat het Ahrdal economisch vooral voor de wijnbouw van betekenis is, zijn de wijnfeesten in september en oktober ook toeristisch van belang. In alle wijndorp langs de Ahr wordt wel een wijnfeest gevierd. Ook mineraalwater is een belangrijk product van het gebied, bijvoorbeeld de Apollinarisbron en de ijzerhoudende bronnen die van Bad Neuenahr een kuuroord hebben gemaakt. Tot de bezienswaardigheden van het Ahrdal behoren de Romeinse villa in Bad Neuenahr-Ahrweiler direct naast de Rotweinwanderweg. Bij Bad Neuenahr overspant het markante Ahrdalviaduct in de A61 de rivier. In de Koude Oorlog werd het Ahrdal aangewezen als veilige haven voor de Bondsregering. Onder de wijnvelden bij Marienthal is een atoombunker gebouwd die tegenwoordig bezocht kan worden als documentatiecentrum over de Koude Oorlog.

Wijndorp langs de Ahr foto: www.sueddeutsche.de

Voor wandelaars en fietsers is het Ahrdal ook zeer aantrekkelijk. Er zijn meerdere wandel- en fietsroutes uitgezet, zoals voor wandelaars de Ahrsteig, de Rotweinwanderweg van Altenahr naar Bad Neuenahr, de Ahr-Uferweg en het Weinbaulehrpfad. Voor fietsers is er de Ahr-Radweg met weinig hoogteverschillen. Met de auto is het Ahrdal eenvoudig te bereiken via de A61 en de A565.
>> Steden en dorpen in de Eifel