Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Te voet of op de fiets in de Eifel

De Eifel een Duitse middelgebergte dat heel dicht bij Nederland ligt en dus makkelijk binnen slechts een paar uur te bereiken is, is bij uitstek geschikt voor het maken van wandel- en fietstochten. De schitterende natuur met weelderige bossen en grazige weiden tussen de romantische beek- en rivierdalen en hun glooiende hellingen en de dromerige blauwe stuwmeren, zorgt ervoor dat u steeds een wisselend landschap beleeft. Wandeltochten kunt u in alle soorten en maten maken. Rond de steden en dorpen is er vaak een wijdvertakte en goed bewegwijzerd padennetwerk, waarop u wandeltochten in alle mogelijke afstanden kunt maken. Maar u kunt ook kiezen voor een aantal langeafstandspaden waarmee u de hele Eifel kunt doorkruisen.

Op de fiets door de Eifel

Hier noemen we een paar van deze langeafstandswandel- en -fietspaden. De Kylltalradweg is een fietspad dat over een lengte van 130 km de rivier de Kyll van bron tot monding volgt. Het Lieserpfad, een wandelpad in de Vulkaaneifel dat over 42 km van Daun via Manderscheid naar Wittlich voert.  De Maare-Moselradweg is een fietspad van 58 km dat Daun in de Vulkaaneifel over een voormalig spoorwegtracé Daun-Wengerohr en Wengerohr-Bernkastel-Kues met het Moezeldal verbindt. De Vennbahnradweg is een langeafstandsfietspad van 130 km dat de grenzen tussen Duitsland, België en Luxemburg passeert. Het pad is aangelegd op het tracé van de voormalige Vennbahn en verloopt van Aken door het Naturpark Hohes Venn-Eifel en de Ardennen naar Troisvierges.

Rotweinwanderweg foto: www.gastlandschaften.de
De in 1972 geopende Rotweinwanderweg verbindt hoog boven het dal van de Ahr de wijndorpen langs de Ahr. De route loopt van Altenahr over Mayschoss, Rech en Dernau naar de bekende rotsformatie Bunte Kuh bij Walporzheim. Dan gaat het naar het voormalige klooster van Marienthal, het documentatiecentrum van de oude regeringsbunker, de Romeinse villa bij Ahrweiler en verder over Heppingen naar Bad Bodendorf. De Eifelsteig is een langeafstandswandelpad dat in vijftien etappes 313 km overspant. Het voert van Kornelimünster in de gemeente Aken naar Trier. Het doorkruist deHoge Venen, het Roerdal, het Nationalpark Eifel, de Vulkaaneifel en de Zuid-Eifel. De AhrSteig is een wandelpad van 108 km lengte in het Ahrdal van Blankenheim in het Ahrgebergte naar Sinzig aan de Rijn.


>> Steden en dorpen in de Eifel