Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Neuerburg

Neuerburg is een klein stadje in kreis Bitburg-Prüm dicht bij de Duits-Luxemburgse grens in de westelijke Eifel. Neuerburg heeft ruim 1500 inwoners en is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Het stadje ligt in het dal van de Enz te midden van bosrijke hellingen. Boven de stad rijst de burcht die Neuerburg zijn naam heeft gegeven. Tot Neuerburg behoren nog acht gehuchten. Over de weg is Neuerburg te bereiken over de B50, de L4 en de L10.

Neuerburg wordt voor het eerst in een oorkonde uit 1332 vermeld. Met deze oorkonde verkreeg het stadsrechten van de heer van Brandenburg (Luxemburg) en Neuerburg. De basis van de burcht zelf is gelegd in de twaalfde eeuw. In die tijd waren de heren van Neuerburg schatplichtig aan de graaf van Vianden. In 1692 de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV de gehele vestingwerken van de stad, inclusief de muren, burcht en zestien torens, die in hoefijzervorm gebouwd waren, slopen. Honderd jaar later met de bezetting door de Franse revolutionaire troepen werd Neuerburg in 1794 Frans. Na de Napoleontische tijd werd Neuerburg met het Weens congres in 1815, toegewezen aan Pruisen. In 1818 verwoestte een stadsbrand een groot deel van Neuerburg. De spoorlijn die in 1907 werd aangelegd, heeft helaas aan Neuerburg niet de welvaart gebracht waar de stad op hoopte, zodat hij na vijftig jaar weer kwam te vervallen. Ook na de Eerste Wereldoorlog was het gebied van Neuerburg een tijdje door Frankrijk bezet.

Het stadsbeeld van Neuerburg wordt gedomineerd door kleine huisjes en bochtige straatjes en op een rots boven de stad torent de vijfhonderd jaar oude laatgotische Sint Nicolaaskerk. Daarboven nog bevindt zich het unieke Vogtgebäude dat tegenwoordig dienst doet als pastorie. De resten van de stadsmuur met een oude ronde toren en een deel van de gerestaureerde burcht dragen bij aan het middeleeuwse karakter dat Neuerburg nog steeds heeft. De burchtruïne werd in 1926 door de jeugdbond tot een jeugdherberg verbouwd. Een 46 cm hoog zwart houten beeldje in een 700-jarige eikenboom is een bedevaartsdoel als ‘zwarte madonna’. Het pestkruis herinnert aan de pest die de stad in 1636 teisterde. De Eligiuskapel stamt uit 1437. Verder is de stadspomp op de markt een moderne bezienswaardigheid. De overweldigende natuur van de Eifel rond Neuerburg nodigt uit tot het ondernemen van prachtige wandelingen en eindeloze fietstochten. Dat is allemaal goed mogelijk op de vele wandel- en fietspaden in de omgeving. Een belevenis voor jong en oud is ook het Dinosaurierpark Teufelschlucht. Neuerburg biedt bovendien een ruime keuze uit overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions, vakantiewoningen, een camping en de jeugdherberg.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven