Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kunst en Cultuur in de Eifel

De Romeinen zorgden voor de eerste kunst uitingen in de Eifel. Vele vondsten uit de eerste eeuwen van onze jaartelling treft men niet alleen aan in de musea van de grote steden maar ook in de regionale musea in de kleinere Eifelstadjes.

Kunst en Cultuur in de Eifel

De turbulente geschiedenis van de Eifel die al in de lang vervlogen tijden van de prehistorie is begonnen, heeft voor een bonte lappendeken op cultureel gebied gezorgd. Niet alleen de Romeinen hebben diepe sporen van hun aanwezigheid achtergelaten, ook de Kelten voor hen en uiteraard de Germaanse stammen na hen, die met de val van het Romeinse Rijk de macht overnamen. De Eifel is grofweg langs de oude grenzen van de middeleeuwse vorstendommen in drie culturele gebieden te verdelen: de aartsbisdommen Keulen en Trier, het graafschap Luxemburg en het hertogdom Jülich (Gulik). Onrustige gebieden waar veel grensgeschillen uitgevochten worden, kenmerken zich vaak cultureel als dynamisch. Dat gaat zeker op voor de Eifel.

De culturele diversiteit van de Eifel manifesteert zich in de grote aantallen kastelen, burchten, abdijen en kloosters, al dan niet tot ruïnes vervallen. De stadjes en dorpen hebben veelal een sterk eigen karakter behouden en een overkoepelend kenmerk is de vaak mysterieuze sfeer die om bepaalde plaatsen heen hangt, zeker voor diegenen die daar gevoelig voor zijn. De traditionele, geïsoleerde samenlevingen in de Eifel hebben ook geleid tot een levenswijze met een grote diversiteit in de volkscultuur. Sagen, legenden en sprookjes vormen dan ook een belangrijk onderdeel van die cultuur. Deze volksliteratuur werd van oudsher doorgegeven tijdens de lange, koude winteravonden in de afgelegen boerderijen. Een veel voorkomend thema in die verhalen is het verlangen een betere wereld die in sterk contrast staat met de schrille werkelijkheid van weleer. De voorliefde voor verhalen vertellen, leeft voor tot in deze tijd, waarin de literatuur nog steeds bloeit. Humor en griezelen zijn de twee belangrijkste kenmerken van de Eifelse literatuur. Van de periode van de Romantiek zijn er vele schrijvers uit de Eifel die nationale of zelfs internationale bekendheid hebben verworven, zoals Adelbert von Chamisso. Tot de regelmatig terugkerende evenementen in de Eifel behoort vanzelfsprekend ook het carnaval met overal verspreid over het gebied, de Rosenmontag met diverse optochten. Vooral in het hoogseizoen is er overal in de Eifel wel iets te doen op het gebied van kunst en cultuur. Op vele plekken worden fiets- en wandelroutes gecombineerd met kunstroutes, zodat de bezoeker zowel van de overweldigende natuur van de Eifel kan genieten, als verschillende soorten kunst bewonderen. Het jaar wordt uiteraard overal in de Eifel afgesloten met kerstmarkten van eind november tot het begin van het nieuwe jaar.

Vele Duitse restaurants zetten nog altijd culinaire specialiteiten uit de eigen regio op de kaart, u kan dus met veel van deze gerechten kennis maken. De Eifel werd in de negentiende eeuw wel het Pruisische Siberië genoemd, vooral vanwege de armoede van het gebied. Dat heeft zich vertaald in een wat boerse keuken met eenvoudige maar goed vullende gerechten, die ook nu nog zeer gewaardeerd worden. Goed klaargemaakt volgens hedendaagse normen, zijn deze gerechten ook in deze tijd nog een traktatie. U kunt zich in een van de vele traditionele Eifelse restaurants verspreid over het hele gebied laten verwennen. Hier volgt een greep uit wat u zoal op de menukaart kunt aantreffen. Backesgrompere is een gerecht van gebakken aardappelen met spek, plakken worst en room. Bonne-Strüh is een eenpansmaaltijd van zuurkool, witte bonen met varkensrib of metworstjes. Dütchen zijn in Monschau knapperige hoorntjes gevuld met slagroom en ijs of vruchten. Himmel und Ärd is een gerecht dat lijkt op onze hemelse bliksem van gestampte appels en aardappelen met bloedworst. Jeärschtesupp is een dikke soep van grutten en rundvlees. Knudeln zijn traditionele ballen van meel, eigenen en melk in zout water gekookt en met gewelde boter en bosbessen, pruimen of appelmoes geserveerd. Kwälman, in de schil gekookte aardappelen, in hete olie gedoopt en met kwark gegeten. Pitter und Jupp, kool en wortelen met metworst. Printen is een typisch gebak van Aken en Bad Münstereifel dat het midden houdt tussen speculaas en taaitaai. Prummewärmp is een soep van melk, gedroogde pruimen, meel en kaneel. Wellkar, boekweitpannenkoeken met zelfgemaakte confituur.

>> Steden en dorpen in de Eifel