Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Nideggen

Nideggen is een stad in de Eifel in kreis Düren, dicht bij de Belgische grens. De stad met bijna 10.000 inwoners ligt op een klif direct boven het dal van de Roer die bij Roermond in de Maas stroomt. Nideggen ligt aan de rand van het nationale park Eifel. De gemeente Nideggen, waarvan de stad zelf de naamgever is, bestaat uit acht woonkernen met als twee grootsten Nideggen en Schmidt met ieder bijna 3000 inwoners. Bij Schmidt ligt de op één na grootste stuwdam van Duitsland. Nideggen is beroemd om de bontzandsteenrotsen die uit het dal van de Roer oprijzen. Over de weg is Nideggen via de B265, de L11, de L246 en de L250 te bereiken. Ook is de gemeente aangesloten aan het regionale spoorwegnet.

Nideggen wordt voor het eerst vermeld in 1184. Tussen 1177 en 1191 werd door de graven van Gulik de huidige burcht Nideggen gebouwd als middel in de strijd met het Keulse aartsbisdom. De nederzetting die bij de burcht ontstond verkreeg in 1313 stadsrechten. Rond die tijd werden ook de vestingwerken met vier poorten gebouwd. Nideggen ontwikkelde zich tot een typische Rijnlands stadje. In 1689 werd Nideggen door de troepen van de Franse koning Lodewijk XIV onder de voet gelopen en in de as gelegd. Honderd jaar later was het weer raak. Dit keer waren het de Franse revolutionaire troepen die in 1794 het gebied van de linker Rijnoever bezetten. Dat luidde het eind van het hertogdom Gulik in. Na de Napoleontische tijd viel met het Weense congres in 1815 de linker Rijnoever toe aan het koninkrijk Pruisen. Nideggen beleefde in de jaren daarna een economische opleving; vervallen huizen en delen van de stadsmuur werden in hun vroegere luister hersteld. Tijdens de Tweede Wereldoorlog lag Nideggen in de frontlinie, waardoor opnieuw 89% van de bebouwing werd verwoest. Na de oorlog is in de loop der tijd weer een deel van de monumenten hersteld. Bij een gemeentelijke herindeling werd in 1972 de huidige gemeente Nideggen gevormd.

De oude stad van Nideggen bestaat uit bezienswaardige vakwerkhuizen en huizen gebouwd met de voor de streek kenmerkende bontzandsteen. Op de markt heeft men zicht op de twee opvallende stadspoorten en na slechts tien minuten lopen, langs de Romaanse kerk met de oudste fresco’s van Duitsland, staat men voor de poorten van de enorme burcht Nideggen. Hier bevindt zich ook het enige kasteelmuseum van het Rijnland. Op het gemeentegebied bevinden zich een groot aantal wandel- en fietspaden rond het geweldige rotsmassief waarop de burcht gebouwd is. In Schmidt dat aan het stuwmeer in de Roer ligt, is een openbaar strand waar gezwommen kan worden. In het bos- en weidegebied van het wildpark van Schmidt vallen allerlei soorten wild te bewonderen. Nideggen is ook aangesloten op een netwerk van langeafstandswandel- en fietspaden, zoals de 524 km lange Wasserburgenroute, de 480 km lange Kaiserroute van Aken naar Paderborn, de ruim 1000 km lange D-route 4 en de 733 km lange D-route 7 ofwel Pelgrimsroute van Aken naar Flensburg en tenslotte de 180 km lange Roeroeverroute van de bron in de Belgische Ardennen naar Roermond.

Voor een vakantie in de Roereifel waar aan allerhande vormen van vrijtijdsbesteding gedaan kan worden, zoals wandelen, fietsen, zwemmen, klimmen enzovoort, is Nideggen een uitstekende uitvalsbasis. Binnen de gemeentegrenzen kunt u voldoende overnachtingsmogelijkheden vinden in hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven