Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Irrel

Irrel is een gemeente met ruim 1400 inwonders in de westelijke Eifel in de kreis Bitburg-Prüm. Irrel is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Het dorp ligt in het natuurpark Südeifel aan de zuidoostelijke rand van het Ferschweiler plateau en dicht bij de grens met Luxemburg. Even ten zuiden van Irrel mondt de Nims uit in de Prüm. Irrel is over de weg te bereiken via de B257.

Irrel wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 714. Als bezit van de abdij van Echternach behoort Irrel tot het hertogdom Luxemburg en vanaf 1555 tot de Spaanse Nederlanden en vervolgens vanaf 1714 tot de Oostenrijkse Nederlanden. In 1795 wordt Irrel net als het hele gebied van de linker Rijnoever door de Franse revolutionaire troepen bezet en in 1815 komt het met het Weens congres onder bestuur van het koninkrijk Pruisen. De nabij gelegen rivier de Sûre wordt de grensrivier met Luxemburg. Irrel is door de schrale landbouwgronden en lage economische ontwikkeling altijd dun bevolkt geweest en arm. Aan het begin van de twintigste eeuw kwam daarin langzaam verandering. De opgaande lijn werd mede veroorzaakt door de aanleg van een spoorlijn die echter in 1988 definitief opgeheven werd. Intussen had zich echter het toerisme in Irrel al ontwikkeld. In Hitler-Duitsland werd gebouwd aan de Westwall, die bescherming moest bieden tegen invallen uit het westen. Hierdoor leefde de economie in Irrel ook tijdelijk hoog op. In de Katzenkopfbunker die onderdeel van de Westwall was is tegenwoordig een museum ondergebracht. Irrel heeft dan ook in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad en werd voor 70% verwoest. Na de oorlog werd Irrel aangewezen als regionaal centrum, waardoor er scholen gebouwd werden en een winkelgebied voor de regio. Het toerisme kwam in de jaren vijftig en zestig tot bloei. Buiten het toerisme is er echter weinig bedrijvigheid, de meeste inwoners pendelen naar omliggende gemeenten.

Hoewel Irrel klein is, heeft het wel een paar bijzondere bezienswaardigheden. De middeleeuwse parochiekerk van Irrel heeft een laatgotische toren uit 1510. Verder is de waterval in de Prüm, tussen Irrel en Prümzurlay, een bezoekje zeker waard. Ook het Ferschweiler plateau met de duivelskloof is spectaculair. In het Westwallmuseum op de Katzenkopf kunt u alles te weten komen over de westelijke verdedigingslinie uit het Derde rijk. Ten slotte noemen we het spoorviaduct bij de Irreler molen en het Joodse kerkhof in de Talstrasse. De prachtige ongerepte natuur waarin Irrel ligt nodigt uit tot het maken van lange wandel- en fietstochten. Irrel biedt bovendien voldoende overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions, vakantiehuisjes en campings. Bovendien is er een jeugdkampplaats voor jongeren. Ook de inwendige mens is goed verzorgd in Irrel met een ruime keuze uit restaurants en eethuizen.

>> Dorpen en steden in de Eifel