Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Waxweiler

Waxweiler is een dorp van ruim 1000 inwoners in de kreis Bitburg-Prüm in de Eifel, vlak bij de Luxemburgse grens. Het dorp is door de Duitse overheid officieel erkend als vakantieoord. Waxweiler ligt op 350 meter hoogte. Over de weg is Waxweiler te bereiken via de A60 waarop het zelfs een eigen af- en oprit heeft. Het spoorwegverkeer is sinds 1987 geheel stilgelegd en op het oude traject is een fietspad aangelegd.

Lange tijd nam men aan dat Waxweiler rond 700 was ontstaan, maar recente vondsten van een Romeinse nederzetting tonen aan dat de bewoning al uit de tijd rond 150 na Christus stamt. Waxweiler wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld in het jaar 943. Waxweiler behoorde tot de Luxemburgse heren van Neuerburg. In 1353 verkocht Friedrich von der Neuerburg het dorp Waxweiler voor 1000 pond aan de aartsbisschop van Trier. Toch was het dorp in het begin van de vijftiende eeuw weer in het bezit van de heren van Neuerburg. In 1414 verkregen de burgers van Waxweiler dezelfde rechten en vrijheden als de burgers van Neuerburg. De bijzondere status van Waxweiler bleef tot 1794 in stand. In dat jaar bezetten de Franse revolutionaire troepen het gebied van de linker Rijnoever. De bezetting duurde tot 1815, het jaar waarin op het Weens congres werd besloten dat het koninkrijk Pruisen de zeggenschap over het gebied van de linker Rijnoever kreeg.

Tot de bezienswaardigheden van Waxweiler behoort de parochiekerk uit 1770. Op een schild in de kerk herinnert aan de legendarische oorsprong van de Echternachse springprocessie. Volgens de sage zouden de Waxweilers voor de kerk hebben gedanst en gefeest in plaats van naar de preek te luisteren. Voor straf veroordeelde de heilige Willibrord hen om altijd maar door te dansen. Later konden ze de straf inlossen door een pelgrimstocht naar Echternach te maken. In 2004 werd de kerk ingrijpend gerenoveerd, maar bij het sluitstuk daarvan ontstond brand en stortte een deel van de toren door het dak van een van de zijbeuken.

De prachtige natuur van de Eifel in de omgeving van Waxweiler, nodigt uit om daar vakantie te vieren. Er kunnen schitterende wandel- en fietstochten gemaakt worden en ook voor andere vormen van ontspanning biedt de omgeving alle ruimte. De hotels, pensions, vakantiewoningen en campings bieden de Eifeltoerist genoeg mogelijkheden tot overnachten. Hierdoor wordt Waxweiler een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven