Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Düren

Düren is met ongeveer 89.000 inwoners een grote stad aan de noordrand van de Eifel tussen aken en Keulen. De stad ligt tussen de Rijn en de Maas. Ten zuiden van Düren ligt het op een na grootste stuwmeer van Duitsland, de Rurtalsperre, en het nationale park Eifel. Door het stadsgebied stroomt de Roer, de rivier die bij Roermond in de Maas uitmondt en niet de Ruhr van het Ruhrgebied. In 1972 zijn bij een grote gemeentelijke herindeling vijftien dorpen bij de gemeente Düren ingelijfd. Düren is over de weg te bereiken met de A4, de B56, B264 en B399. Düren is ook op het spoorwegnet aangesloten en zelfs de hogesnelheidstrein van de Rhein-Sieg-Express stopt in Düren.

Al van de nieuwe steentijd zijn er bewijzen van menselijke bewoning in het stadgebied van Düren. Van 3000 jaar later, in de bronstijd, is er in het gebied van Düren sprake van een met aarden wallen versterkte nederzetting en ook zijn er graven en een waterleiding uit de Romeinse tijd gevonden. In oorkondes is Düren voor het eerst te vinden in 747. In die tijd werd hier een palts (paleis) gesticht door Pepijn de vader van Karel de Grote en in de jaren daarna vonden er in Düren hofdagen plaats. In 881 en 882 werd de stad door Noormannen bezocht en verwoest en in 1000 werd Düren een vrije rijksstad. Düren kreeg een stadsmuur met twaalf torens en vijf poorten, waarvan nu nog een paar ruïnes over zijn en een deel van de stadsmuur. In 1241 verloor Düren zijn vrije status. Een steenhouwer stal in 1501 een schrijn met een relikwie van het hoofd van Sint Anna uit Mainz en bracht deze naar Düren. De strijd om het bezit van dit relikwie die daarop uitbrak werd door de paus beslecht in het voordeel van Düren. Vanwege dit relikwie ontstond er een bedevaartscultus en tot op de dag van vandaag wordt er ieder jaar rond de naamdag van Sint Anna op 26 juli een week een feest gevierd met de grootste kermis van Duitsland. In 1543 werd Düren bestormd en groteneels verwoest door troepen van keizer Karel V. In 1614 werd de stad veroverd door de Spanjaarden onder de ook in Nederland wel bekende Spinola en gedurende de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Düren in 1642 opnieuw grotendeels verwoest. Na de oorlog kreeg Düren meerdere keren te kampen met de pest. Ook andere rampen bleven Düren niet bespaard. In 1756 trof een aardbeving van 6,5 op de schaal van Richter, de zwaarste aardbeving in Duitsland ooit gemeten, de stad, waardoor veel schade aan de stadsmuren werd aangericht. In 1794 werd het gebied op de linkeroever van de Rijn door de Fransen bezet; Düren werd de hoofdstad van het departement van de Roer. Na de definitieve val van Napoleon vielen de door Frankrijk bezette gebieden bij het Weens congres toe aan Pruisen. Vanaf 1837 is Düren aan het Duitse spoorwegnet aangesloten als belangrijk knooppunt, wat weer tot gevolg had dat de industrie, vooral de papierfabricage, zich hier goed ontwikkelde. Rond 1900 was Düren een van de welvarendste steden van Duitsland. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Düren volledig verwoest bij bombardementen.

Düren heeft twee grote musea, het Leopold Hoeschmuseum dat gevestigd is in een prachtig neobarok gebouw uit 1905, heeft steeds wisselende tentoonstellingen van moderne kunst, waaronder de internationale Biennale PaperArt in samenwerking met het naburige Papiermuseum waar de vervaardiging van papier centraal staat. Verder is er in Düren een Carnavalsmuseum en ten slotte sinds 2009 een stadsmuseum over de geschiedenis van Düren. Tot de belangrijke gebouwen van Düren behoort het waterslot Burgau dat sinds 1998 geheel gerestaureerd is. De spoorbrug over de Roer is een architectonisch monument uit 1930. Het stadhuis uit 1959 is een voorbeeld van de naoorlogse architectuur en is ook een monument. De belangrijkste kerk van Düren is de Sint Annakerk, ook geheel verwoest en weer herbouwd. Düren is een aantal mooie parken rijk en daarnaast zijn er twee plassen die als openluchtzwembad benut worden.

Door het gemeentegebied van Düren voeren meerdere fiets- en wandelwegen, waaronder de RurUfer-Radweg van 180 km lengte, de Wasserburgen-Route en de Grünroute die alle in het grensgebied tussen België, Duitsland en Nederland liggen. Ook biedt de stad aan toeristen in de Eifel voldoende ruimte tot overnachten, waardoor het een uitstekende gastvrije uitvalsbasis is voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven