Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Mayen

Mayen is een grote stad van ruim 18.500 inwoners in de Vulkaaneifel. Dwars door het gebeid van de gemeente Mayen stroomt het riviertje de Nette richting de Rijn. Naast de kernstad Mayen bestaat de gemeente uit een viertal dorpen en gehuchten. Over de snelweg is Mayen via de A61 en de A48 te bereiken. Verder voeren de B256, B258 en de B262 door het gemeentegebied. Bovendien is Mayen aangesloten op het spoorwegnet en heeft de stad een directe verbinding met Andernach, Koblenz en de stad Limburg.

Al in de Romeinse tijd lag Mayen aan de belangrijke Romeinse weg van Trier naar Andernach. Vanaf de derde eeuw tot in de middeleeuwen werden hier potten gebakken die in heel Midden-Europa verhandeld werden. Ook het basalt van Mayen werd al in de prehistorie gebruikt voor de vervaardiging van molenstenen en de tufsteen werd verwerkt tot sarcofagen die weer teruggevonden zijn en nu tentoongesteld in het museum op de Genovevaburcht. In de Romeinse tijd was er ook een vestingwerk op de 290 meter hoge Katzenberg. Mayen wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd uit 1041. In 1291 kreeg de stad stadsrechten. Tijdens de Negenjarige oorlog (1688-1697) werd Mayen dat tot het keurvorstendom Trier behoorde bezet en grotendeels verwoest. In 1794 bezetten Franse revolutionaire troepen de linker Rijnoever, waardoor ook Mayen in Franse handen kwam. Die toestand duurde tot 1814. Met het Weens congres werd het hele gebied aan het koninkrijk Pruisen toegewezen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Mayen door luchtaanvallen voor 90% verwoest. In 1970 werd de gemeente Mayen uitgebreid met de voormalig zelfstandige gemeenten Alzheim, Hausen, Kürrenberg en Nitztal.

Tot de bezienswaardigheden van Mayen behoort onder andere de Genovevaburcht uit de dertiende eeuw, waarin het Eifelmuseum met de leisteenmijn is gevestigd. De Sint Clemenskerk met de gedraaide toren, het herkenningspunt van Mayen, is in 1945 in volle glorie herbouwd. Verder zijn er nog twee stadspoorten, de Obertor en de Brückentor, en twee torens, de Mühlenturm en de Vogelsturm, de moeite van een bezichtiging waard. Het oude stadhuis en de stadspomp op de markt bieden een schitterende aanblik. In het Mayener Grubenfeld, een oude steengroeve, ligt het Lapideapark van het Mayener beeldhouwerssymposium. In het Nettedal ligt het slot Bürresheim en op de Katzenberg is de Laat-Romeinse vesting gereconstrueerd. Naast het al genoemde Eifelmuseum is ook Terra Vulcania een belevenis, een informatie en belevingscentrum over vulkanen.

In de omgeving van Mayen is het goed wandelen en fietsen op het uitgebreide netwerk van wandel- en fietspaden. Het Nettebad heeft zowel binnen- als buitenvoorzieningen en een sauna en de langste waterglijbaan ter wereld. In Mayen vindt u volop gelegenheid om te overnachten in hotels, pensions en vakantiewoningen. Onderdak is verkrijgbaar voor elke beurs. Ook gastronomische heeft Mayen veel op de kaart staan. Hierdoor wordt Mayen een goede uitvalsbasis voor een heerlijke vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven