Eifelgids.nl dus!

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

 

Eifel

Abdij van Maria Laach

In het gehucht Marie Laach zelf is niet zo heel veel te zien. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de prachtige kloosterkerk die er te vinden is. Abdij van Maria Laach - Eifel

Eifelgids.nl dus!

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

 

Eifel

Abdij van Maria Laach

In het gehucht Marie Laach zelf is niet zo heel veel te zien. Het dorp dankt zijn bekendheid aan de prachtige kloosterkerk die er te vinden is.

De abdij van Maria Laach is bijna duizend jaar geleden gesticht en ligt in de Eifel ten zuidwesten van het Lacher meer bij Andernach. De abdijkerk is een van de belangrijkste gebouwen in de zogenoemde Staufische stijl in Duitsland. Oorspronkelijk werd de abdij Laach genoemd tot in 1862 Jezuïeten de naam Maria eraan hebben toegevoegd.

Maria Laach
De stichting van de Benedictijner abdij gebeurde door de paltsgraaf Hendrik van Laach en zijn vrouw Adelheid von Orlamünde-Weimar. De abdij was echter niet vanaf het begin een succes. In 1112 vernieuwde paltsgraaf Siegfried van Ballenstedt de stichting en plaatste de abdij onder toezicht van de abdij van Affligem in België. Rond 1100 lag het grondplan van de abdijkerk al vast. In 1138 maakte de abdij van Maria Laach zich weer los van Affligem. In 1156 werd de abdij ingewijd door de aartsbisschop van Trier. De oostzijde van de kerk werd in 1177 voltooid en de westzijde in 1216. Tussen 1220 en 1230 werd nog een zogenoemd paradisium, een vierkante voorhal met binnentuin, aangebouwd aan de westzijde.

De twee dwarsschepen van de twee paren van drie torens zorgen ervoor dat de abdijkerk gelijkenis vertoond met de domkerken van Speyer en Worms aan de Rijn. De drievoudige torengevel en de hoofdtoren met een zogenoemd rombisch dak, is kenmerkend voor Maria Laach. Tot 1936 was de zogenoemde vieringtoren uitgerust met een kroonlijst en een gotisch dak. Het praalgraf van paltsgraaf Hendrik II die in 1095 is gestorven, is bezienswaardig. In 1892 richtten monniken van de aartsabdij van Beuron de abdij opnieuw op.In het informatiecentrum bij de ingang is van alles te zien over de geschiedenis van het klooster en het kloosterleven.

Kaart Maria Laach>> Steden en dorpen in de Eifel