Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Gerolstein

Gerolstein is een stadje van ruim 7500 inwoners in de Eifel. De stad ligt aan de rivier de Kyll en is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. De naam Gerolstein is in heel Duitsland en ver daarbuiten beroemd om het gelijknamige bronwater dat hier gebotteld en geëxporteerd wordt. Over het spoor is Gerolstein met verschillende treinen te bereiken. Over de weg via de L410. De gemeente Gerolstein bestaat naast de stad zelf uit negen dorpen en gehuchten: Bewingen, Büscheich-Niedereich, Gees, Hinterhausen, Lissingen, Michelbach, Müllenborn, Oos en Roth.

In de directe omgeving van Gerolstein zijn sporen uit de vroege steentijd gevonden, waaronder vondsten van neanderthalers. Daarnaast zijn er vondsten van Kelten uit de bronstijd en Romeinen van rond het begin van de jaartelling. De naam Gerolstein duikt voor het eerst op in de vorm van “Gerhardstein” in verband met de bouw van de Löwenburg in 1115. Gerolstein ontving in 1337 stadsrechten. Aan het eind van de zeventiende eeuw werd Gerolstein door de Fransen bezet en bij de bevrijding in 1691 bijna volledig verwoest. Na de wederopbouw verwoestten branden in 1708 en 1784 de stad opnieuw vrijwel geheel. In 1801 veel de heerschappij over Gerolstein opnieuw in Franse handen. In 1815 kwam na de vredesbesprekingen van het Weens congres Gerolstein onder het koninkrijk Pruisen. De minerale bronnen waarom Gerolstein tegenwoordig zo bekend is, werden al door de Kelten en Romeinen gebruikt. In de moderne tijd wordt al sinds 1724 water uit deze bronnen gebotteld en verkocht. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Gerolstein voor 80 procent platgebombardeerd, vooral om zijn strategische positie als spoorwegknooppunt.

Drie kilometer noordelijk van het stadcentrum van Gerolstein ligt het dorp Bewingen dat tot de gemeente Gerolstein behoort. De Kyll perst zich hier samen met de spoorlijn en een landweggetje door een smal dal in een groot bergmassief van basalt. Op de westelijke oever van de Kyll verheffen zich twee vulkaankegels. Bewingen wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1282. Sinds 1969 behoort de voormalig zelfstandige gemeente bij Gerolstein. Tot de bezienswaardigheden van Gerolstein behoren de zogenoemde ‘droge maar’ Papenkaule, een maar is een kratermeer, en de Buchenloch, een 36 meter diepe grot die al in de steentijd door mensen werd bewoond. Verder de Mühlsteingrotten en de ijsgrotten bij Roth, een natuurmuseum en een erfgoedmuseum. Tijdens een wandeltocht kunt u genieten van de Gerolsteiner dolomieten, een kalkrif dat honderd meter boven het dal van de Kyll het stadsbeeld van Gerolstein domineert. De Löwenburg is een ruïne van een burcht uit 1115 op een rots boven de Kyll. Burg Lissingen is een goed behouden voormalige waterburcht uit de dertiende eeuw, ook aan de Kyll gelegen. De evangelische Verlosserskerk werd tussen 1907 en 1913 gebouwd. De ruïnes van een oude Romeinse herenboerderij worden Villa Sarabodis genoemd. Deze stamt waarschijnlijk uit de eerste eeuw en werd gevonden bij de bouw van de Verlosserskerk. De resten van een Romeins tempelcomplex, aangelegd in 124 door Marcus Victorius Pellentius wordt “Juddekirchhof” genoemd.

De omgeving van Gerolstein die gekenmerkt wordt door de vulkanische oorsprong van de Eifel, biedt de wandelaar en fietser uitgebreide mogelijkheden tot het maken van mooie tochten. Er zijn talloze kortere en langere goed bewegwijzerde routes uitgezet rond Gerolstein. Er is een uitgebreide keuze aan overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen. Hierdoor is Gerolstein bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in de Vulkaaneifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven