Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Monreal

Monreal is een dorp van ruim 800 inwoners in het dal van de Elz. Het dorp ligt in de kreis Mayen-Koblenz in de Eifel. Naast het dorp Monreal zelf behoren nog een aantal kleinere gehuchten tot de gemeente. Boven het dorp torenen de ruïnes van de Löwen- en de Philippsburg uit. Monreal is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Over de weg is Monreal te bereiken via de B258 en de L98.

De oudste sporen van bewoning in Monreal stammen uit de prehistorie. Het dorp wordt echter pas voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 1193. Aan het begin van de dertiende eeuw breidden de graven van Virneburg hun invloed uit naar Monreal. Deze heren gebruikten naar de mode van die tijd de Franse vorm van de naam van de kleine nederzetting. Deze naam draagt het nog steeds. De bouw van de grote burcht werd rond 1220 begonnen. In 1306 verkreeg Monreal stads- en marktrechten. Het gebied van Monreal viel onder het aartsbisdom Trier, maar de heren van Virneburg onderhielden betere betrekkingen met het aartsbisdom van Keulen. Dit leidde tot diverse conflicten tussen Monreal en Trier. In 1545 stierf het gravengeslacht Virneburg uit en Trier plaatste vanaf dien eigen leenmannen op de burcht. De beide burchten werden tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) door de Zweden in 1632 verwoest en later nogmaals door de Fransen in 1689. Halverwege de zeventiende eeuw ontstond in Monreal een belangrijke lakenindustrie. Heden ten dage getuigen de vele vakwerkhuizen nog van de toenmalige welstand. De lakenindustrie stortte in de tweede helft van de negentiende eeuw in en hierdoor verarmde Monreal. Vanaf de jaren dertig van de twintigste eeuw begon het toerisme voor Monreal belangrijk te worden.

Tot de bezienswaardigheden van Monreal behoren behalve de vele vakwerk- en natuurstenen huizen de beide burchten, de Löwen- en de Philippsburg. Verder ook de katholieke parochiekerk van de Heilige Drie-eenheid. Monreal biedt meer dan alleen de schoonheid van het dorp. Ook de omgeving is prachtig en nodigt uit tot het maken van wandel- en fietstochten in het landschap van de Vooreifel. Hoewel het dorp klein is biedt het een ruime keuze uit overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen. En voor de verzorging van de inwendige mens zijn er verschillende restaurants in Monreal.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven