Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Blankenheim

Blankenheim is een gemeente van ruim 8000 inwoners in de Eifel. Het dorp is een door de Duitse overheid erkend kuuroord en de grootste attractie is de bron van de rivier de Ahr di zich in het keldergewelf van een vakwerkhuis uit 1726 bevindt. De gemeente bestaat sinds een gemeentelijke herindeling in 1969 uit zeventien afzonderlijke kernen. Over de weg is Blankenheim via de A1, de B258 en B51 te bereiken. Het station van Blankenheim bevindt zich buiten de dorpskern aan de lijn Keulen-Trier.

Aan de noordelijke rand van het dorp Blankenheim zijn de resten van een grote villa uit de eerste tot derde eeuw gevonden. Op de plek van de huidige burcht moet in die tijd ook een Romeinse castellum gestaan hebben. Uit alles blijkt dat Blankenheim een belangrijk steunpunt voor de Romeinen geweest moet zijn, omdat twee Romeinse wegen langs het dorp voeren. De burcht van Blankenheim is in 1115 op een klip boven de bron van de Ahr gebouwd. Blankenheim werd vanaf de middeleeuwen tot de Franse tijd (1794) ononderbroken door het gravengeslacht Blankenheim bestuurd. In dat jaar vluchtte de laatste gravin voor de Franse troepen naar Bohemen. Tot 1816 was Blankenheim een Franse gemeente en daarna kwam het onder Pruisisch bestuur.

Bezienswaardig in Blankenheim zijn onder andere drie musea: het Blankenheimer Carnevalsmuseum, het Eifelmuseum en de natuurhistorische verzameling in de Hirtenturm, de enige toren die nog resteert van de oude stadsmuur. Van de gebouwen van Blankenheim is in de eerste plaats de oude burcht uit de twaalfde eeuw een bezoek waard. De machtige burcht beheerst het dorpsbeeld. In het middeleeuwse centrum bevinden zich nog restanten van de oude omwalling, zoals de Hirtenturm uit 1404 en de Georgspoort uit 1670. Het dorp Blankenheim ligt in een dichtbebost dal. Het kuurgebied ligt in een wijde boog rond de slotvijver, inclusief een verwarmd openluchtbad, een kanovijver, minigolf en een nostalgische speeltuin.

Het gebied rond Blankenheim leent zich uitstekend voor het maken van lange wandelingen en fietstochten, maar ook andere vormen van vrijetijdsbesteding zijn hier ruimschoots mogelijk, zoals vissen, varen, surfen en paardrijden. In Blankenheim begint het langeafstandswandelpad de Ahrsteig die eindigt bij de monding van de Ahr in de Rijn. Ook een wandeling door de historische Tiergartentunnel van twee maal 9,5 km is zeer de moeite waard. Verder voert ook het fietspad de Eifel-Höhenroute  door Blankenheim en start hier ook het langeafstandsfietspad Ahrradweg van 90 km lengte. Blankenheim biedt voldoende overnachtingsmogelijkheden in de verschillende pensions, hotels en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven