Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Heimbach

Heimbach is een kleine stad van zo’n 4400 inwoners in de Eifel in Duitsland. De stad ligt in het dal van de Roer, die rivier die bij Roermond in de Maas stroomt, vlakbij de stuwdam en het stuwmeer in deze rivier. Bovendien ligt Heimbach in het Nationalpark Eifel. Naast Heimbach zelf omvat de gemeente zes andere dorpen: Blens, Düttling, Hasenfeld, Hausen, Hergarten en Vlatten. Sinds 1974 is Heimbach een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord, mede daardoor is het een populair toeristenoord. Over de weg is Heimbach via de B265, de L218 en de L249 te bereiken. Bovendien is Heimbach eindstation van de spoorlijn Düren-Heimbach.

Heimbach wordt al in een oorkonde uit 673 voor het eerst genoemd en de dorpjes Vlatten en Hergarten ook al in de negende eeuw. In de tiende eeuw werd de burcht Hengebach zetelt van het bestuur. Rond 1300 verwierf Heimbach een stedelijk karakter door de aanleg van een ommuring. Sinds 1602 worden er in Heimbach jaarmarkten gehouden. De markt op het feest van Maria-Visitatie (31 mei) vindt tegenwoordig nog steeds plaats. Na de Franse bezetting en de besluiten van het Weens congres, viel Heimbach aan het koninkrijk Pruisen toe in 1815. In 1903 kwam de aansluiting op het spoorwegnet en in 1904 werd de stuwdam in de Urft gerealiseerd, waardoor het toerisme sterk toenam. Heimbach is een bekend bedevaartsoord met als centrum van verering een Pieta en een Antwerps retabel in de Salvatorkerk.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Heimbach behoren de abdij Mariawald, de burcht Hengebach waarvan de bouw in de elfde eeuw begon, de barokke Sint Clemenskerk en de bedevaartkerk Sint Salvator. Als toeristische stad is Heimbach een aantal musea en informatiecentra rijk, die interessant zijn voor alle leeftijden. In het Haus des Gastes en tevens de stadsbibliotheek is een natuurbelevingstentoonstelling opgesteld en wordt de bezoeker geïnformeerd over de ontwikkeling van het landschap en het gebruik ervan en verder worden er steeds wisselende kunsttentoonstellingen gehouden. Hier bevindt zich ook een labyrint. In de Heimbach ligt het Kraftwerk Heimbach, de energiecentrale die in 1905 in gebruik werd genomen. In het Nationalpark-Tor, de toegang tot het Nationalpark Eifel, is een natuurhistorische tentoonstelling opgesteld met informatie over wilde katten. In het Wasser-Info-Zentrum dat door de EU is gepromoot, informeert over de veelzijdigheid van water in de hele wereld en de Eifel in het bijzonder.

In het Nationalpark Eifel zijn prachtige wandel- en fietstochten te maken op de paden die daar zijn uitgezet. Maar niet alleen in het park, ook buiten het park zijn er vele goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden die garant staan voor vele uren van genieten in de vrije natuur. Bovendien doen een aantal langeafstandsfietspaden de gemeente Heimbach aan, zoals de Eifel-Höhen-Route, rondom het Nationalpark Eifel, RurUfer-Radweg, de Wasserburgen-Route, de Mittelland-Route en de Pilgerroute. Omdat Heimbach een toeristische stad is, is deze uitstekend geschikt om als basis voor een Eifelvakantie te dienen. In de gemeente zijn er vele hotels, pensions, vakantiewoningen, campings en andere overnachtingsmogelijkheden voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven