Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Münstermaifeld

Münstermaifeld is een stadje van bijna 3500 inwoners in kreis Mayen-Koblenz in de Eifel. Münstermaifeld is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Münstermaifeld ligt dicht bij de Moezel in het midden van de regio Maifeld. Boven de stad torenen de verdedigingswerken van de munster, een grote kerk. De stad biedt een schitterend uitzicht op de wijde omtrek, met de Nürburg, de Hohe Acht, het Laacher Seemassief en tot ver in de Eifel en op de Moezel. Tot de gemeente Münstermaifeld behoren verder nog de gehuchten en dorpen Keldung, Küttig, Lasserg, Metternich, Mörz, Pilliger Heck en Sevenich. Hoewel een middelgrote stad, ligt Münstermaifeld redelijk ver verwijderd van grote wegen, toch is de stad goed bereikbaar via de A48 en de L82 vanuit het noorden of de B416 en de L113 vanuit het zuiden.

Het Maifeld is vruchtbaar akkerland dat al vroeg bewoond werd. Er zijn archeologische vondsten gedaan uit de steentijd en er zijn sporen van Keltische bewoning. In de Frankische tijd werd begonnen met de bouw van de Maartenskerk, de latere munster. Tussen 573 en 596 werd gebouwd op de oude fundamenten van een Romeinse wachttoren. In 965 verwierf Münstermaifeld het marktrecht. De aartsbisschop en keurvorst van Trier versterkte de nederzetting en de nu nog bestaande kruit- en uilentoren is een onderdeel van die versterkingen. In 1277 kreeg Münstermaifeld stadsrechten. Onder de keurvorst Balduin van Luxemburg werd de stad nogmaals versterkt en uitgebreid. Door hem werd de stad op de grens tussen de keurvorstendommen Trier en Keulen uitgebouwd tot een machtig bolwerk. Tijdens de Paltische oorlogen om de erfopvolging (1688-1697) werd Münstermaifeld vrijwel geheel verwoest. Na een brandschatting door Lodewijk XIV in 1689 volgde er in 1691 een tweede als gevolg van een vertaalfout; de naam van de stad was met Münstereifel verwisseld. In 2009 is er rond de munster een grafveld met meer dan 400 graven uit de vroege middeleeuwen blootgelegd, waarvan ongeveer veertig uit de Merovingische tijd met kostbare grafgiften. De huidige gemeente Münstermaifeld is in 1975 ontstaan als gevolg van een grootschalige gemeentelijke herindeling, waarbij vijf voorheen zelfstandige gemeenten bij Münstermaifeld werden gevoegd.

De oude en historisch belangrijke stad Münstermaifeld heeft vele bezienswaardigheden en monumenten. Een aantal daarvan zijn de gotische Sint Maarten en Sint Severuskerk, het historische stadhuis, de romantische vakwerkhuizen en de restanten van de stadsmuur. Het erfgoedmuseum in de oude proosdij is een bezoek meer dan waard, evenals het archeologisch museum Maifeld. Midden in de stad staat het Bauernmuseum. Andere gebouwen zijn de voormalige synagoge in de Severusstraat, de watertoren, de kruit- en uilentoren, de burchten Eltz en Pyrmont beide ongeveer 5 km buiten de stad. Ten slotte de burcht Bischofstein aan de Moezel. Niet alleen de stad zelf is een bezoek meer dan waard, ook de omgeving van Münstermaifeld in de Eifel spreekt zeer tot de verbeelding. Naast cultuur kunt u hier dan ook veel natuur beleven. De omgeving is dan ook uitermate geschikt voor het maken van lange wandel- en fietstochten. Overnachten kan in een van de vele hotels, pension en vakantiewoningen die Münstermaifeld rijk is.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven