Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Nürburg

Nürburg is een klein dorp van nog geen 200 inwoners in kreis Ahrweiler in de Eifel. Het gehucht behoort tot de gemeente Adenau. Nürburg is wereldberoemd omdat het de naamgever is aan een van de oudste racecircuits ter wereld, de Nürburgring. Samen met drie andere dorpen van de gemeente Adenau ligt Nürburg binnen de Nordschleife van de ring. Nürburg zelf is weer genoemd naar de Nürburg, de grote kasteelruïne die ook binnen de Nordschleife ligt. Nürburg is een luchtkuuroord. Over de weg is Nürburg via de B257 en de B258 te bereiken.

De Nürburg is een kasteelruïne op de top van een oude vulkaankegel van basalt met een hoogte van 678 meter. De ruïne kan bezichtigd worden. De burcht is voor het eerst genoemd in 1166, maar men vermoed dat er al in de Romeinse tijd een wachtpost langs de belangrijke Romeinse weg die daar liep, bevond. In 1290 kwam de burcht in Keuls bezit, omdat er geen erfopvolging meer was van de heren van Nürburg en Are. De burcht is in drie etappen gebouwd. De basis stamt uit de twaalfde eeuw en tussen 1340 en 1369 werd een tweede vestingslinie aangelegd. In de vijftiende eeuw kwam daar nog een derde ring bij. Al in de zestiende eeuw was de staat van de burcht slecht. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd de Nürburg door de Zweden ingenomen, geplunderd en beschadigd. In 1689 werd de burcht door Franse troepen volledig verwoest. Enkel de verdedigingstoren deed nog dienst als gevangenis tot 1752. Onder Pruisisch bewind werd in 1818 de toren hersteld.

Naast de burcht is ook de Nürburgring een bezienswaardigheid. Als onderneming is het circuit in 2012 failliet gegaan, maar het is nog wel open en er worden allerlei evenementen georganiseerd, zoals rockconcerten. Op het circuit kunt u met uw eigen auto ook een rondje wagen om te voelen hoe het is als coureur aan een wedstrijd deel te nemen. Een andere sportactiviteit die u kunt ondernemen is in de winter op de noordelijke helling van de berg waarop de Nürburg staat. Verder leent de prachtige natuur van de omgeving zich voor lange wandelingen en fietstochten.

In Nürburg zelf en zijn omgeving is voldoende overnachtingsmogelijkheid voorhanden in hotels, pensions en vakantiewoningen. Daarmee wordt Nürburg een uitstekend geschikte plek als uitvalsbasis voor een vakantie in de zuidelijke Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven