Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Adenau

Adenau is een gemeente in de hoge Eifel van nog geen 3000 inwoners. Adenau heeft de bijnaam “Johannieterstad”, omdat hier sinds de middeleeuwen een commanderij van de Orde van de ridders van Malta – ook wel Johannieters genoemd – bestond. De gemeente ligt in het dal van de Adenauer beek, een riviertje dat in Adenau in de Ahr uitmondt. In het noorden wordt Adenau begrenst door de bergen Hüstert van 406 meter, de Kirchberg van 447 meter en de Breite Heide van 496 meter. In het zuiden is het de Kallenhard van 471 meter. Het hoogste punt van de gemeente ligt echter in het oosten op de Hohen Acht met 747 meter, de hoogste berg van de Eifel. Het dorpje Breidscheid dat tot de gemeente Adenau behoort, ligt in een lus, de Nordschleife, van de Nürburgring. Adenau is over de weg te bereiken via de B257 en B258.

Adenau wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 992. Tot 1246 behoorde Adenau aan de graven van Are-Nürburg die het in dat jaar aan het aartsbisdom Keulen schonken. Maar voor die tijd schonk de graaf van Are zijn woonstee aan de Johannieters in 1162. De broeders van de Orde van Malta hielden zich bezig met de zorg voor de zieken en pelgrims. Tot 1518 was de voorman van de Orde tegelijk de pastoor van de Johannes de Doperkerk in Adenau. Ondanks dat Adenau geen stadsrechten had, werd hij wel als een stad bestuurd, met burgemeesters en schepenen. Al voor 1600 kreeg Adenau een gilde van leerbewerkers en in 1700 een lakenweversgilde en ten slotte een smidsgilde. Tijdens de Franse bezetting tussen 1798 en 1814 was Adenau Frans en nadien kwam het onder Pruisisch bestuur. De Kreis Adenau waarvan sindsdien de gemeente het bestuurlijke centrum was, was een van de armste gebieden van Pruisen. De centrale regering probeerde daar wat aan te doen door de aanleg van spoorwegen, waarmee Adenau eerst met de Rijn verbonden werd en later Jünkerath. In 1927 werd de Nürburgring geopend. Deze was een van de belangrijkste en gevaarlijkste racecircuits voor de formule 1. In 1932 verloor Adenau zijn status als Kreisstad en behoorde de gemeente voortaan tot de Kreis Ahrweiler.

Tot de bezienswaardigheden van Adenau behoren de volgende monumenten. De historische markt met zijn bron die in vroeger tijden de watervoorziening van de stad verzorgde. Rond deze markt, evenals rond de botermarkt, staan verschillende prachtige (vakwerk)gebouwen. In een typische boerderij uit de Eifel is een museum gevestigd dat het boerenleven tot onderwerp heeft. Verder is er een erfgoed- en gildemuseum gevestigd in Adenau. In het centrum van Adenau bevindt zich ook de voormalige Commanderij van de Johannieters, die tegenwoordig een ontmoetingscentrum herbergt. De parochiekerk van Johannes de Doper stamt van 1224, maar de basis is al meer dan 1000 jaar oud. In de afgelopen eeuwen is de kerk meerdere malen verbouwd en uitgebreid, zodat veel verschillende stijlkenmerken te ontdekken zijn. Een andere kerk in het centrum van Adenau is de evangelische Verlosserskerk uit 1913. De Adenauer Kruisweg is tussen 1861 en 1863 aangelegd. Sinds 2011 wordt daar om de twee jaar een processie langs gehouden.

De omgeving van Adenau en Nürburg leent zich bij uitstek voor het maken van lange wandel- en fietstochten. Door de gemeente lopen meerdere langeafstandsfietspaden, zoals de Vulkaanroute door de Eifel, de Ahrfietsroute en de Nürburgroute. Voor wandelaars zijn er zelfs nog meer routes beschikbaar. Ook voor andere sporten en vrijetijdsbesteding kan men in Adenau goed terecht. Overnachtingsmogelijkheden voor elke beurs bieden de vele hotels. Pensions, vakantiewoningen en campings.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven