Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Stadtkyll

Stadtkyll is een gemeente van ruim 1500 inwoners in de kreis Vulkaneifel. Het dorp ligt in de Vulkaaneifel aan de rivier de Kyll. Naast Stadtkyll zelf bestaat de gemeente uit de gehuchten Niederkyll en Schönfeld. Stadtkyll is een door de Duitse overheid officieel erkend luchtkuuroord. Stadtkyll is over de weg via de A51 en de B421 te bereiken.

Stadtkyll wordt in de dertiende eeuw voor het eerst in een oorkonde vermeld. In die tijd behoorde het dorp tot het Keulse aartsbisdom. Na 1292 won Stadtkyll met een stadsmuur en burcht snel aan betekenis. In 1310 kreeg Stadtkyll al stadsrechten. De oude stadsmuur is na verloop van eeuwen volledig verdwenen doordat de stenen geleidelijk werden hergebruikt bij de wederopbouw na branden en oorlogen. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Stadtkyll in 1945 met het Ardennenoffensief voor 75% verwoest. In 1971 werd Stadtkyll met de gemeente Schönfeld  samengevoegd.

Doordat Stadtkyll een officieel erkend luchtkuuroord is, is toerisme een belangrijke bron van inkomsten voor het dorp. In de omgeving zijn prachtige wandel- en fietstochten te maken op de goed bewegwijzerde paden. Hieronder bijvoorbeeld ook het langeafstandspad dat is aangelegd op het voormalige tracé van de Vennquerbahn van Jünkerath over Losheim naar Weywertz. Ondanks de verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog heeft Stadtkyll nog wel wat bezienswaardigheden, zoals de parochiekerk Sint Josef en de Sint Hubertuskapel in Niederkyll uit ongeveer 1600.

Overnachten in Stadtkyll kan in de verschillende hotels, pensions en vakantiewoningen. Ook gastronomisch valt er in Stadtkyll wel wat te beleven. Voor een vakantie in de Eifel is Stadtkyll een uitstekende uitvalsbasis.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven