Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Hillesheim

Hillesheim is een kleine stad in de Eifel en gelegen in het natuurpark Vulkaneifel. Het stadje van ruim 3100 inwoners is het bestuurlijke centrum van de regio. Hillesheim is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Sinds 1974 is Hillesheim uitgebreid met de dorpen Bolsdorf en Niederbettingen. Hillesheim is over de weg te bereiken via de B421. Ook via het spoor is Hillesheim goed te bereiken, de stad ligt aan de spoorlijn van Keulen naar Trier.

De geschiedenis van de regio rond Hillesheim begint al in de steentijd. Vervolgens werd het gebied bewoond door de Kelten in het eerste millennium voor het begin van de jaartelling. De Kelten werden gevolgd door de Romeinen die een weg dwars door het gebied van Hillesheim aanlegden. Een deel van het west-oosttraject is nog herkenbaar. De Romeinen werden in de vierde eeuw door binnenrukkende Franken verdreven. Al voor de tijd van Karel de Grote was het gebied waarschijnlijk gekerstend. Hillesheim behoorde in de middeleeuwen tot de noordelijke verdedigingslinie van het bisdom Trier. Daardoor is de stad stevig ommuurd. Uit die tijd stammen ook een groot aantal van de kloosters en oude kerkgebouwen in Hillesheim. De stad ontving al vroeg meervoudige stadrechten, wat inhield dat deze niet alleen marktrechten kreeg, maar ook eigen maten en gewichten mocht bepalen. Na de reformatie ontkwam ook Hillesheim niet aan de afschuwelijke heksenvervolgingen. Ook de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) ging niet onopgemerkt aan Hillesheim voorbij. Plunderingen en verwoestingen teisterden de regio en het jaar 1637 werd het jaar van het grote sterven genoemd, mede door toedoen van de pest. Aan het eind van de zeventiende eeuw werd Hillesheim bezocht door de roofzuchtige legers van Lodewijk XIV die de stad opnieuw plunderden. Na de Franse revolutie werd in 1794 Hillesheim bezet. In 1815 werd Hillesheim als gevolg van het Weens congres, net als de rest van de Eifel, Pruisisch. In de Tweede Wereldoorlog had Hillesheim ook zwaar te lijden van bombardementen. Na 1975 begon het grote herstel van de stad, waarbij stadsvernieuwing hand in hand ging met behoud van het oude. Hierbij werd ook een belangrijk deel van de oude stadsmuur hersteld. Hillesheim is een van de weinige Europese voorbeeldsteden.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Hillesheim is wel de imposante stadsmuur. Verder vallen het groot aantal monumenten in de oude binnenstad op, en ook de bijzondere natuurmonumenten. Omdat Hillesheim een erkend toeristenoord is, zijn de voorzieningen voor toeristen ook goed geregeld. Behalve de mooie oude binnenstad heeft Hillesheim ook op het gebied van recreatie veel te bieden. Zo biedt het meer in het Bolsdorfer Tälchen, vlak bij de stad, een keur aan sportieve mogelijkheden. In dit gebied bevinden zich vele goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden, zoals de Kylltal-Radweg, de Eifelsteig, de Eifel-Krimi-Wanderweg, gebaseerd op de boeken van de detectiveschrijvers Jacques Berndorf en Ralf Kramp en het Geopfad Hillesheim. Hillesheim heeft vele hotels, pensions en vakantiewoningen, waar voor iedere beurs onderdak te vinden is.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven