Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Daun

Daun is de hoofdstad van de kreis Vulkaneifel aan de zuidkant van de hoge Eifel. De stad van krap 8000 inwoners ligt aan de rivier de Lieser. Het landschap van Daun draagt sterke sporen van de vulkanische oorsprong. Even ten zuidoosten van Daun liggen de drie zogenoemde Dauner Maare, kratermeren die slechts door een wand van tufsteen van elkaar gescheiden zijn. Daun is een kuuroord en beschikt over minerale bronnen. Naast Daun zelf behoren nog de dorpen en gehuchten Boverath, Gemünden, Neunkirchen, Pützborn, Rengen, Steinborn, Waldkönigen en Weiersbach. Over de weg is Daun via de A1, de B421 en B257 te bereiken. Daun is ook aangesloten op de spoorlijn van Gerolstein naar Andernach dwars door de Eifel.

Het gebied van Daun is al in de zevende eeuw v. Chr. bewoond door de Kelten, die zich gevestigd hadden op de versterkte basaltberg. Deze berg werd ook door de Romeinen gebruikt als wachtpost. Aan het einde van de tiende eeuw ontstond hier een burchtcomplex van de vrijheren van Daun. Dit geslacht van vrijheren stierf al in 1163 uit en een ridder uit het gevolg nam de familienaam en het wapen van zijn vroegere meester over en stichtte op die manier een wat succesvoller adellijk geslacht van Daun. In 1337 wordt Daun voor het eerst vermeld als stad. In 1346 verkreeg Daun stadsrechten met een eigen marktrecht en een zogenoemd halsgerecht, dat doodvonnissen mocht uitspreken. In 1712 werd door de aartsbisschop van Trier het ambtsgebouw van het keurvorstendom Trier gebouwd. Met de Franse bezetting werd Daun in 1798 de hoofdstad van het canton Daun en met het Weens congres in 1815 kwam het hele gebied in handen van het koninkrijk Pruisen. In 1895 kwam het spoor naar Daun, sinds 2005 stopt in Daun ’s zomers een keer in de twee uur een trein ten behoeve van de toeristen. Op het voormalige traject van de Maare-Moezelspoorlijn is nu een fietspad aangelegd.

Tot de belangrijkste toeristische trekpleisters van Daun behoren de drie Maaren, de Gemündener Maar, de Weinfelder Maar en de Schalkenmehrener Maar. Deze zijn vooral in trek bij natuurliefhebbers, want de omgeving biedt ruime gelegenheid om te genieten van prachtige wandel- en fietstochten. Het vulkaanmuseum van Daun is ook een bezoek meer dan waard. Hier krijgt u een gedegen uitleg over de vulkanische oorsprong van de Eifel. Verdere bezienswaardigheden in Daun zijn de burcht Daun met het ambtsgebouw van het keurvorstendom Trier, dat tegenwoordig een hotel is, de evangelische kerk uit 1865, de Tiendschuur van 1740 en de woonsteden Waldenhof en Hof Rademacher. Het spoorvidact uit 1909 torent hoog boven zijn omgeving uit. De katholieke Sint Nicolaaskerk stamt oorspronkelijk uit het midden van de dertiende eeuw, maar is tussen 1946 en 1969 herbouwd. Verder herbergt Daun vele mooie oude burgermanshuizen die het stadsbeeld verfraaien.

Als uitvalsbasis voor een gezonde en verkwikkende vakantie in de Eifel is het kuuroord Daun bij uitstek geschikt. De stad biedt vele overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen. Zwemgelegenheid vindt u in het goed toegerust zwembad van Daun.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven