Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kronenburg

Kronenburg is een pittoresk dorpje in het Duits-Belgische grensgebied in de Eifel. Het dorp van 460 inwoners behoort bij de gemeente Dahlem in kreis Euskirchen. Kronenburg is beroemd om zijn meer dan 400 jaar oude middeleeuwse dorpsbeeld. Het dorp bestaat uit de hooggelegen burchtnederzetting en het in het dal van de Kyll gelegen dorp Kronenburgerhütte. Kronenburg ligt in bovendal van de Kyll tussen het Zitterwald en de Sneeuweifel. Kronenburg is via de B421 te bereiken.

Kronenburg wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 1277. De burcht werd in die tijd bestuurd door het riddergeslacht van Dollendorf. Tussen 1327 en 1414 was er een zelfstandig geslacht Kronenburg, dat echter zonder mannelijke nakomelingen uitstierf. Daarna verviel Kronenburg aan het graafschap Blankenheim-Manderscheid. Vanaf 1555 werd Kronenburg als vazalstaat van Luxemburg Spaans. Gedurende de zeventiende eeuw had Kronenburg regelmatig te lijden van pestepidemieën. Net als het hele gebied van de linker Rijnoever werd Kronenburg in 1794 door de Fransen bezet. In 1815 viel met het Weens congres het bestuur toe aan het huis Mecklenburg-Strelitz en vervolgens in 1819 aan het koninkrijk Pruisen. In het midden van de negentiende eeuw was al lang een eind gekomen aan de ijzerverwerkende industrie van het dorp, waaraan trouwens de dalnederzetting zijn naam Kronenburgerhütte ontleende. In 1912 kreeg Kronenburg aansluitng aan het spoorwegnet in de vorm van de Ourtalbahn. Deze lijn diende meer militaire doeleinden en na de Tweede Wereldoorlog werd de lijn alleen nog sporadisch gebruikt voor het vervoer van hout. Wonderlijk genoeg bleef Kronenburg in de Tweede Wereldoorlog verschoond van verwoestingen, ondanks de nabijheid van de Westwall en het Ardennenoffensief. In 1969 werd Kronenburg bij de gemeente Dahlem gevoegd. Tegenwoordig neemt het inwonertal weer toe door het grote aantal bezitters van tweede huizen.

Vrijwel onaangeraakt door de tijd oefent het middeleeuwse aanzicht van Kronenburg een grote aantrekkingskracht uit op toeristen. Niet alleen het dorpsbeeld is monumentaal, maar ook individuele gebouwen bezitten de monumentenstatus. De bouw van de parochiekerk Johannes de Doper begon al in 1492 en deze werd in 1508 voltooid. Daarnaast is de Sint Brigidakapel direct aan de Kyll gelegen bezienswaardig. De Kronenburg zelf is vanaf het midden van de achttiende eeuw verwaarloosd en is nu een ruïne. Het burchthuis zelf werd echter daarnaast opgericht en is nu een viersterrenhotel. Dichtbij Kronenburg ligt de Kronenburger See, een stuwmeer in de Kyll. In 1977 werd de bouw van de dam voltooid en is bestemd voor het opvangen van smelt- en regenwater. Het meer wordt benut voor recreatiedoeleinden, waaronder een terrein met vakantiehuisjes op een van de hellingen. In de omgeving van Kronenburg is het goed wandelen en fietsen in de bossen van het natuurpark Nordeifel. Het tracé van de voormalige spoorlijn is nu een wandel- en fietspad. Kronenburg biedt voldoende overnachtingsmogelijkheden in allerhande onderkomens van viersterrenhotel tot pension.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven