Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Nordeifel

Hocheifelfoto: Torsten Weber
De Nordeifel is het deel van de Eifel dat het dichtst bij Nederland is gelegen. Alleen hierdoor is het een uitstekende regio voor een paar dagen weg. Maar niet alleen daarom, het gebied heeft meer te bieden en ook als doel voor langere vakanties is het bij uitstek geschikt. De Nordeifel reikt van Aken tot Monschau of zelfs Hillesheim en daartussen liggen Brühl en de Rursee. In de Nordeifel liggen in ieder geval een flink aantal stuwmeren die in de eerste plaats bestemd zijn voor energieopwekking en de drinkwatervoorziening, maar die ook de recreatie in de vorm van allerhande watersporten en natuurbeleving omvat.

Zicht op het noordelijke deel van de Eifel

Het gebied van de Rursee, de Roer is de rivier die bij Roermond in de Maas stroomt, kenmerkt zich door een complex aan stuwmeren, zoals de Urfttalsperre waaraan in 1900 begonnen werd. Andere stuwmeren zijn de Dreilägerbachtalsperre, de Rurtalsperre, de Kalltalsperre en de Oleftalsperre. Tot de vormen van recreatie die hier beoefend kunnen worden, behoren zwemmen, roeien, kanoën en vissen op of aan het water en uiteraard wandelen en fietsen door de vele natuurgebieden van de Nordeifel. In de Nordeifel bevindt zich ook het voormalige Nazikamp Vogelsang, een poëtische naam voor een zwarte bladzijde uit de geschiedenis. In dit kamp werden jonge mensen opgeleid in het nationaalsocialisme. Over deze tijd is een permanente tentoonstelling ingericht in het kamp. Deze tentoonstelling linkt het verleden aan het heden. Ook de natuur komt in dit kamp aan de orde, want er worden speciale vleermuistochten georganiseerd. Het is aan te raden om een rondleiding te nemen om alle gebouwen te kunnen bezoeken. De rondleiding start om 14.00 uur.

In Brühl ligt het attractiepark Phantasialand. Het park is van april tot november en tijdens de kerstvakantie geopend. Een andere attractie van de Nordeifel is in Hillesheim, dat ook wel krimitown genoemd wordt. Het Kriminalhaus in Hillesheim is gewijd aan de misdaadroman in het algemeen en de Duitse Krimi in het bijzonder. Er is zelfs een thematisch Krimihotel en een gevangenishotel Zum Amtsrichter in Hillesheim. In Blankenheim is het Eifelmuseum gevestigd, waar u een goed beeld van de geologische geschiedenis van de Eifel kunt krijgen. In Kommern ten slotte is een openluchtmuseum gehuisvest waar alle typisch Eifelse huizen zijn heropgebouwd. Hier krijgt u een goede indruk van de (economische) geschiedenis van de Eifel.

>> Steden en dorpen in de Eifel