Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Manderscheid

Manderscheid is een rustiek plaatsje met een rijke geschiedenis in het hart van de Eifel. Gezichtsbepalend voor het kuuroord zijn de Ober- en de Niederburg, twee kasteelruïnes, waartussen het riviertje de Lieser stroomt. De burchten uit 1173 staan symbool voor twee middeleeuwse machtsblokken waarvan Manderscheid de grens vormde. De Oberburg behoorde tot het keurvorstendom Trier in het zuiden en de Niederburg tot de invloedsfeer van Luxemburg. Hoewel het slechts ruim duizend inwoners telt, is Manderscheid geen dorp, maar een stad. Manderscheid is over de weg te bereiken via de A1, de L16 en de L46.

Het gebied van Manderscheid is al sinds de steentijd bewoond. Verder zijn er graven van de Hallstattcultuur, een cultuur uit de pre-Romeinse tijd, gevonden. Ook uit de Romeinse tijd zijn er vele vondsten, zoals een villa. Dit bewijst wel dat Manderscheid een geschiedenis van continue bewoning kent. Manderscheid wordt in 973 voor het eerst in een oorkonde vermeld. In 1332 ontving Manderscheid stadsrechten. Na de Franse tijd 1794-1814 werd Manderscheid net als alle andere gebieden op de linker Rijnoever Pruisisch. Het is goed toeven in Manderscheid. Het vormt een uitstekende uitvalsbasis voor uitstapjes in de Eifel. Het stadje zelf herbergt het Maarmuseum, waarin u kennis kunt maken met de vulkanische geschiedenis van het gebied. “Maar” is de benaming voor een meer van vulkanische oorsprong. Deze maaren zijn veelvuldig in de Eifel te vinden. Ze zijn ontstaan uit een explosie als gevolg van contact tussen heet magma en water. De bodem van de ronde bekkens bestaat uit graniet of basalt dat geen water doorlaat. Bijproduct van de explosies zijn de vulkanische bommen, vaak kogelronde stenen ontstaan uit weggeslingerde lava. Soms hebben ze een doorsnee van wel vijf meter.

Wandelen kunt u vanuit Manderscheid uitstekend langs het Lieserpad, zowel noordwaarts in de richting van Daun als zuidwaarts naar Wittlich. Dit is een pad uitsluitend voor wandelaars langs het riviertje de Lieser. De Lieser ontspringt in de hoge Eifel en stroomt vervolgens in zuidelijke richting naar de Moezel. In Manderscheid ligt de Niederburg op een rots in deze rivier en aan de overkant ligt de Oberburg. Even voorbij Manderscheid mondt de Kleine Kyll uit in de Lieser. Behalve het Lieserpad voert ook de Eifelsteig door Manderscheid. Dit is een 330 kilometer lange wandelweg van Aken naar Trier. Het hele gebied rond Manderscheid is toeristisch interessant, en ook in het stadje zelf valt veel te beleven. De twee burchten zijn een bezoek dubbel en dwars waard en zeker voor kinderen een belevenis. Behalve het Maarmuseum is ook het Heimatmuseum in Manderscheid gevestigd, waar u een goed beeld krijgt van de geschiedenis en cultuur van de streek. Verder is de edelstenenslijperij een bezoek meer dan waard. Het vinden van een geschikte plaats om te overnachten, is in Manderscheid geen enkel probleem. In en rond het stadje zijn er vele hotels en B&B’s in uiteenlopende prijsklassen. Voor de kampeerders is er ook een ruim aanbod aan campings. Tenslotte heeft Manderscheid een jeugdherberg.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven