Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Burg Eltz

De mooiste burcht van Duitsland wordt het wel genoemd, Burg Eltz is te vinden nabij het dorpje Moselkern. De burcht gelegen op een steile rots boven het Eltzdal lijkt inderdaad op een sprookjesslot uit een prentenboek.

Burg Eltz

Eigenlijk mag Burg Eltz geen burcht genoemd worden omdat een burchttoren en een hoofdgebouw ontbreken. Het zijn eigenlijk vijfburchthuizen tegenelkaar aangebouwd. Vroeger woonden er 3 takken van het geslacht Eltz. Dit was zo rond het jaar 1265. De familie Eltz had zo de burcht in een soort erfgemeenschap in bezit. Burg Eltz was door deze erfgemeenschap een zogenaamde ganerbenburg. Elke familietak kon binnen het gebied van de burcht een eigen burchthuis bouwen en bewonen. Voor de algemene zaken als poorten, waterputten en fortificaties waren de ganerben gezamelijk verantwoordelijk.

Er werd ongeveer 500 jaar lang aan de burcht gebouwd. Door deze lange bouwtijd zijn diverse bouwstijlen zichtbaar. Zo zijn er middeleeuwse gebouwen en gebouwen in renaissance ontstaan. Rond het imposante slotplein staan acht woontorens. Door de ligging van de burcht was deze vroeger vrijwel onneembaar. De verdedigers hebben aanvallen van de keurvorst van Trier, Balduin met succes doorstaan. Ook de Fransen, die verantwoordelijk zijn voor de vernietiging van vele burchten en kastelen in Duitsland kregen de burcht niet in handen. Een blikseminslag in 1920 zorgde wel voor de nodige verwoesting. De brand die hierdoor ontstond vernielde alle burchthuizen. In de tien jaar erna werd Burg Eltz weer vakkundig hersteld.

Mooiste kasteel van Duitsland

Naast een prachtig interieur en zijn er veel elementen van de adellijke wooncultuur door de eeuwen heen te zien. In de schatkamer zijn gouden en zilveren kunstvoorwerpen te bewonderen evenals spullen van ivoor en porselein. Ook is er een collectie historische wapens te bekijken.

Burg Eltz kan worden bezichtigd, maar uitsluitend tijdens een rondleiding.

>> Steden en dorpen in de Eifel