Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bitburg

Bitburg is de hoofdstad van de gelijknamige gemeente en van de kreis Bitburg-Prüm. Bitburg ligt in de zuidelijke Eifel, ongeveer 30 kilometer ten noorden van Trier, in het zogenoemde Bitburger Gutland. De stad zelf telt zo’n 10.000 inwoners en de zeven buurtschappen en dorpen die tot de gemeente behoren, samen nog eens 3000. Bitburg is over de weg te bereiken via de A60 en de B51. Ook is Bitburg in het dorp Erdorf op het spoorwegnet aangesloten. De oorspronkelijk aansluiting van Bitburg zelf bestaat niet meer.

Op het grondgebied van Bitburg zijn stenen bijlen uit de jonge steentijd gevonden, maar er is geen bewijs gevonden voor een langdurige bewoning sinds die tijd. Bitburg is zo’n 2000 jaar geleden als rustplaats gesticht op de verkeersader van Lyon naar Keulen. De nederzetting lag op een dagmars vanaf Trier. Rond 330 werd Bitburg tot een Romeinse legerplaats omgevormd, deze “castra” vormt nog steeds het centrum van de stad. In het jaar 715 wordt Bitburg voor het eerst in een oorkonde genoemd. In de tiende eeuw kwam Bitburg onder Luxemburgs bestuur. In een verdrag tussen Trier en Luxemburg uit 1239 wordt Bitburg voor het eerst als stad aangemerkt. In dit verdrag liet de bisschop van Trier zijn aanspraken vallen en de Luxemburgers verplichtten zich de stad van vestingwerken te voorzien.In 1443 kwam Bitburg onder Bourgondisch bestuur en vanaf 1506 behoorde Bitburg eerst tot de Spaanse Nederlanden en vanaf 1714 tot de Oostenrijkse. In 1676 veroverden de Fransen de stad en werden de stadsmuren vernield. Na de Franse revolutie werd Bitburg in 1794 door Frankrijk ingelijfd en werd hoofdstad van een kanton. In 1815 viel Bitburg tijdens het Weens Congres toe aan Pruisen. Op 24 december 1944 werd Bitburg voor 85 procent bij een luchtaanval verwoest. Na de Tweede Wereldoorlog werd Bitburg een grote legerplaats voor de geallieerden. Daaraan kwam in 1985 een eind en in 1994 werd het militaire vliegveld Bitburg gesloten en omgevormd tot een klein burgervliegveld.

In 1965 werd bij het 1250-jarig bestaan voor het eerst een volksdansfeest georganiseerd. Sindsdien is dit een jaarlijks terugkerend festijn geworden van majorettegroepen, muziekverenigingen en fanfarecorpsen. Dit festijn staat sinds 1990 bekend als het “Europese folklorefestival” en wordt gehouden in het tweede weekend van juli. Bitburg heeft een erfgoedmuseum van de kreis Bitburg-Prüm waar een inzage in de geschiedenis van zowel Bitburg als de Eifel gegeven wordt. In het Fritz von Willemuseum bevindt zich een overzicht van de kunst van de belangrijkste schilder van de Eifel, Fritz von Wille (1860–1941). Bij de zogenoemde Romeinse muur zijn restanten van de Romeinse en middeleeuwse vestingwerken te vinden. Na de oorlog werd geprobeerd om de oude stadsmuur bij het stadhuis te herbouwen. In het nieuwe stadhuis is een stadstoren opgenomen. Het bekendste product van Bitburg is ongetwijfeld Bitburger, het bier uit de plaatselijke brouwerij. Overal in Duitsland kom je wel de reclamespreuk tegen “Bitte ein Bit”.

De enigszins afgelegen ligging van Bitburg zorgt ervoor dat de stad een aantrekkelijke natuurlijke omgeving heeft. Hierin is het goed wandelen en fietsen over de vele speciaal daarvoor bedoelde paden, zoals de Skulpturenradweg Bitburg die langs een keur van beeldhouwwerken voert vanuit Bitburg helemaal tot aan Steinheim in Luxemburg. In Bitburg vinden de toeristen goede overnachtingsmogelijkheden in de vele hotels, pensions en vakantiewoningen, geschikt voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven