Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Mechernich

Mechernich is een grote gemeente van ongeveer 27.000 inwoners in de kreis Euskirchen in Noordrijn-Westfalen en is de toegangspoort tot het nationale park Eifel. De gemeente die bestaat uit een stadje en 43 dorpen en gehuchten, ligt in het natuurpark Noord-Eifel. Mechernich is een voormalige mijnbouwstad. Over de weg is Mechernich te bereiken via de A1, de B266 en B477. Bovendien ligt Mechernich aan de spoorlijn Keulen-Euskirchen-Gerolstein-Trier.

De geschiedenis van Mechernich reikt terug tot in de prehistorie. In de grotten in het karstgebergte hebben al meer dan 80 duizend jaar mensen beschutting tegen weer en wind gezocht. Er zijn onder andere werktuigen van Neanderthalers gevonden, maar ook van later datum. Ook uit de Romeinse tijd zijn er vele vondsten gedaan. Zo zijn er een Romeinse waterleiding en tempel- en wegfragmenten gevonden. Door de Romeinen en hun voorgangers, de Kelten, werd bij Mechernich al looderts gewonnen en verwerkt. Mechernich wordt voor het eerst in 1308 in een oorkonde vermeld. In de zestiende eeuw kreeg Mechernich een eigen gerechtshof. Bovendien viel de stad bestuurlijk rechtstreeks onder de Duitse keizer. Aan deze aparte heerlijkheden werd door Napoleon een einde gemaakt. In 1814 bij het weens congres vielen de Duitse gebieden op de linker Rijnoever die door Frankrijk bezet waren, toe aan het koninkrijk Pruisen. Eeuwenlang was Mechernich een klein dorp in de Eifel met ongeveer 500 inwoners. De mijnbouw had aanvankelijk weinig invloed op de economische ontwikkeling. Pas in de tweede helft van de negentiende eeuw bloeide de mijnbouw van looderts op, maar de welvaart die daarvan het gevolg was, ging in de Nazitijd weer teloor. Niettemin had de onverwachte sluiting van de mijnen in 1958 catastrofale gevolgen voor de economie van Mechernich. De huidige gemeente Mechernich is in 1969 ontstaan door de samenvoeging van vele dorpen en gehuchten.

Tot de bezienswaardigheden van Mechernich behoort de Romeinse waterleiding, een van de langste aquaducten van het Romeinse Rijk, die de stad Keulen van vers water voorzag. Deze waterleiding voert door de zuidelijke delen van de gemeente. In het dorp Satzvey bevindt zich een van de best bewaarde waterburchten van de Eifel. Behalve deze zijn er nog meer burchten en kastelen te bewonderen in Mechernich. In het dorp Dreimühlen bevindt zich een complex van grotten, de Kakushöhle, die al in prehistorische tijden bewoond waren. De grotten zijn ontstaan door uitspoelen in de periode tussen 500 en 250 duizend jaar geleden. Ook in prehistorische tijden zijn de grotten beveiligd met een kunstmatige wal. De Herkelstein is met 434,5 meter de hoogste berg in het noordoostelijk deel van de Eifel. De Bruder Klauskapel van Peter Zumthor uit 2007 is een wonder van moderne architectuur. Er zijn drie musea in de gemeente Mechernich die de moeite van een bezoek waard zijn. Het Rheinisches Freilichtmuseum is een openluchtmuseum in Kommern. In Kommern is verder de oude dorpskern bezienswaardig. In Günnersdorf bevindt zich het mijnbouwmuseum en daar is bovendien een oude mijnschacht te bezoeken. Ten slotte is er nog de atoombunker van de Landeszentralbank Nordrhein-Westfalen. In de Erlebniswelt Eifeltor is een belevingspark met vele attracties voor jong en oud.

Mechernich is vele wandel- en fietspaden rijk, waaronder de Eifel-Höhen-Route door het Nationaalpark Eifel, de Tälerroute, de Wasserburgenroute langs meer dan 130 kastelen langs de rand van de Eifel, de Mittelland-Route en de Pilgerroute. Overnachten in Mechernich kan in een van de vele hotels, pensions en vakantiewoningen die de gemeente rijk is. Voor elke beurs is er wel een oplossing en daardoor wordt Mechernich een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven