Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Euskirchen

Euskirchen is een middelgrote stad aan de noordelijke rand van de Eifel. De kreisstad met ruim 55.000 inwoners ligt tussen Bonn en Keulen. Door Euskirchen stroomt de Veybach die op verschillende plaatsen overdekt is. Een andere belangrijke rivier in het stadsgebied is de Erft. Euskirchen is relatief droog in vergelijking met het Duitse gemiddelde: 680 mm neerslag per jaar tegen 790 mm in heel Duitsland. Naast de stad zelf omvat Euskirchen nog 22 dorpen en gehuchten. Over de weg is Euskirchen via de A1, de B56, de B51 en de B266 te bereiken. Het station van Euskirchen is een spoorwegknooppunt.

Al van zo’n 3000 tot 2000 jaar v.Chr. is er bewijs van bewoning voor het stadsgebied van Euskirchen gevonden. Ook van de Kelten en de Romeinen zijn er archeologische bewijzen. Tussen 500 en 800 bevond zich een nederzetting van het Frankische hof in de buurt van de huidig Annatoren. De naam van Euskirchen wordt voor het eerst in 870 vermeld. De kern van de oude stad werd gevormd door de Maartens kerk die in 1151 werd vergroot. Rond 1270 is een gracht en wal rond Euskirchen aangelegd. Euskirchen kreeg in 1302 stadsrechten. Vanaf 1325 was Euskirchen in het bezit van een 1450 meter lange stadsmuur met zeven torens en drie poorten.

In de middeleeuwse stadstoren en in twee naburige voormalige woonhuizen en winkel bevond zich het stadmuseum tot het in 2010 vanwege een slechte brandvoorziening gesloten moest worden. Tegenwoordig kunt u het vinden in het zelfde gebouw waarin ook de stadsbibliotheek is gevestigd. In het museum kunt u alles over de geschiedenis van Euskirchen te weten komen. In het dorp Kuchenheim bevindt zich het Rheinisches Industriemuseum in de oude lakenfabriek van Müller. In het gehucht Flamersheim staat het gratis toegankelijke brandweermuseum. In het dorp Kreuzweingarten voert de Romeinse waterleiding naar Keulen. De Sint Maartenskerk is al in de zevende eeuw gesticht. Bezienswaardig is verder de oude markt in het centrum van Euskirchen. Bovendien zijn delen van de middeleeuwse stadsmuur inclusief torens bewaard gebleven. In het gemeentegebied liggen bovendien twaalf burchten die op de 45 km lange Euskirchener Burgenrunde bezichtigd kunnen worden. De synagoge uit 1816 is twee keer geheel afgebrand, de eerste keer in 1886 en de tweede keer tijdens de Kristallnacht in 1938. Helaas is hij nooit weer opgebouwd, maar een gedenksteen herinnert aan de verwoesting door de Nazi’s. Euskirchen is ook een aantal parken rijk waar he goed toeven is.

Euskirchen heeft geen natuurlijke meren, maar wel een stuwmeer, de Steinbachtalsperre, waar gezwommen kan worden. Langs de Erft loopt de Mühlenwanderweg een wandelpad dat langs een aantal watermolens voert die aantonen hoe belangrijk het water indertijd voor de industire van Euskirchen was. Verder liggen er in de gemeente verschillende wandel- en fietspaden, zoals de Erft-Radweg langs de Erft van bron tot de monding in de Rijn, de Wasserburgenroute die voert langs meer dan 130 kastelen langs de rand van de Eifel en de Keulse bocht, de Tälerroute die ook zeer geschikt is voor gezinnen met kleine kinderen en de Pilgerroute vanaf Aken. Euskirchen heeft voor de toerist vele overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen, hierdoor is de stad uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een Eifelvakantie.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven