Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Nationalpark Eifel

Het Nationalpark Eifel ligt midden in het Naturpark Hohes Venn-Eifel en is in 2004 ingericht. Het heeft een oppervlak van 10.700 hectare. De Dreiborner Hochfläche maakt deel uit van het Nationalpark Eifel. Het park ligt in de noordelijke Eifel tussen Nideggen in het noorden, Gemünd in het zuiden en de Belgische grens in het westen. De noordelijke grens van het park wordt deels door het stuwmeer in de Roer, de rivier die bij Roermond in de Maas uitmondt, gevormd. Het stuwmeer in de Urft ligt in het Nationalpark Eifel evenals het voormalige militaire oefenterrein Vogelsang. De Dreiborner Hochfläche maakt voor zo’n 3.300 hectare deel uit van het park.

Nationalpark Eifelfoto: www.eifel-travel.de
Het Nationalpark Eifel is belangrijk in het beschermen van de herintroductie van het Hainsimsen-beukenwoud, dat oorspronkelijk het grootste deel van de Eifel bedekte. Het was een oerbos dat door het Atlantische klimaat gevormd is. Het bestaat uit loof- en naaldbossen, meren, beken en open graslanden. Een van de grote beukenbossen is de Kermeter. In het Nationalpark Eifel komen meer dan 900 bedreigde dier- en plantensoorten van de Rode Lijst voor. Hieronder de wilde kat, de zwarte ooievaar en de muurhagedis en verder maar liefst 1300 soorten kevers. In de negentiende eeuw is onder het Pruisische bewind begonnen met de herbebossing van de Eifel, die ten behoeve van de houtskoolvoorziening voor de mijnbouw en hoogovenindustrie, vrijwel geheel ontbost was. Men plantte vooral sparren en dennen die snel groeien, zodat er al gauw weer sprake van bebossing zou zijn. Nu in het Nationalpark Eifel de natuur zijn eigen gang weer kan gaan, zal een groot deel van het naaldhout ten offer vallen aan de schorskever. Het gaat nog wel decennia duren voor het oorspronkelijke beukenwoudkarakter in het Nationalpark Eifel weer terug is.

Heimbach foto: www.region-nationalpark-eifel.de

In 2014 kreeg het Nationalpark Eifel de kwalificatie ‘sterrenpark’ van de International Dark-Sky-Association, omdat het hier ’s nachts nog echt donker wordt en de sterren goed kan zien. De bezoekers van het Nationalpark Eifel staat maar liefst 240 km aan wandelpad ter beschikking. Hiervan zijn 104 km ook geschikt voor fietsers en 65 km voor ruiters. Als er in de winter voldoende sneeuw ligt kunnen langlaufers beschikken over vijf km aan loipen. Alle paden zijn goed bewegwijzerd met houten borden. Op het voormalige oefenterrein staan er bovendien palen met gekleurde banden die de weg wijzen. Dit is nodig om het gevaar van achtergebleven mijnen te vermijden. Blijft u als bezoeker echter op de paden, dan is er niets aan de hand. Op het Wildnis-Trail kunnen wandelaars in vier dagen het hele park doorwandelen, langs de verscheidenheid aan landschappen die het Nationalpark Eifel biedt.

Er zijn vijf toegangspoorten tot het Nationalpark Eifel. De entree is vrij en de poorten zijn dagelijks geopend van 10 tot 17 uur. Ieder poort voorziet de bezoeker van de basisinformatie, maar daarnaast heeft ieder ook zijn eigen zwaartepunt. In Rurberg is het thema “levensaders van de natuur” met ‘water’ centraal, in Gemünd krijgen de bezoekers spannende bosverhalen voorgeschoteld, in Heimbach zijn het de bosgeheimen, in Höfen zijn de narcisweiden het hoofdthema en in Nideggen gaat het over de mens en de natuur. Bovendien kan men in het Nationalpark Eifel gratis rondleidingen krijgen van een boswachter. Voor de rondleidingen hoeft men zich niet aan te melden.

>> Steden en dorpen in de Eifel