Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Brühl

Brühl is een stad in de Eifel gelegen tussen Keulen en Bonn. Brühl met ruim 44.000 inwoners ligt in de zogenoemde Keulse bocht in de Rijn aan de rand van het Vorgebirge, een langgerekte, lage heuvelrug en ook aan de rand van het natuurpark Rheinland. Door zijn gunstige ligging is Brühl goed met de trein te bereizen vanuit allerlei richtingen. Over de weg is Brühl te bereiken via de A553, de A61 en A1. De B51 leidt van Brühl de Eifel in.

Door de huidige stad Brühl ligt nog steeds de Eifelwaterleiding, een Romeins aquaduct dat de stad Keulen van drinkwater voorzag. Daarbij ligt Brühl aan twee oude Romeinse heerwegen, die van Keulen naar Trier en de straatweg naar Bonn. Op grond hiervan veronderstelt men dat het gebied rond Brühl in de Romeinse tijd bewoond was. Uit het jaar 650 stammen de eerste vermeldingen van boerenhoeven in Brühl. De naam Brühl zelf wordt voor het eerst vermeld in 1180. De Keulse aartsbisschoppen en keurvorsten waren in de late middeleeuwen geen graag geziene gasten inKeulen zelf, daarom streken ze veelal in Brühl neer. De waterburcht is door de aartsbisschop Siegfried von Westerburg gebouwd tussen 1284 en 1290; hij verleende Brühl in 1285 stadsrechten. In 1469 werd Brühl een officiële hoofdstad van het keurvorstendom Keulen. In 1530 legde een brand bijna geheel Brühl in de as. In 1596 werden gedurende de grote heksenvervolgingen vier vrouwen uit Brühl terechtgesteld en acht jaar later nog een. Aan het eind van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Brühl door troepen uit Hessen geplunderd. Maar in 1666-1667 werd Brühl bezocht door een pestepidemie. Aan het eind van de zeventiende eeuw werd Brühl meegesleept in een machtsstrijd tussen Keulen en Hannover, die uiteindelijk in het voordeel van hannover werd beslecht. De stadsmuren van Brühl werden neergehaald en sinds die tijd heeft de stad geen vestingwerken meer. In 1725 werd op de plaats van de oude burcht het slot Augustusburg gebouwd. De tijd van de keurvorsten in Brühl eindigde in 1794 met de vlucht van de laatste keurvorst voor de Franse revolutionaire troepen. Van 1798 tot 1814 was Brühl onder de Fransen een eigen canton. Met het Weens congres viel het Rijnland, en daarmee ook Brühl, toe aan het koninkrijk Pruisen. De negentiende eeuw luidde een nieuw tijdperk van industrialisering in voor Brühl dat tot die tijd een residentie in barokstijl was. De eerste trein kwam naar Brühl in 1844. De bruinkoolvelden werden in dagbouw afgegraven en zijn intussen omgevormd tot het natuurpark Rheinland. In de Eerste Wereldoorlog lag Brühl in de marslinies en werd daardoor garnizoens- en hospitaalstad. De moeilijke beginjaren van de Weimarrepubliek leidde in Brühl tot een grote mijnwerkersstaking van meerdere maanden in 1924. Al in 1942 werd Brühl getroffen door een luchtaanval en in 1944 werd een groot deel van het zuidelijke stadsgebied verwoest bij een luchtaanval.

Tot de bezienswaardigheden van Brühl behoren de burchten Augustusburg en Falkenlust die op de werelderfgoedlijst van de UNESCO  zijn opgenomen. Verder de slotkerk Sint Maria van de Engelen uit 1493 en in barokstijl omgebouwd in 1735. Ook het huis “Zum Stern” uit 1525 en de Kaiserbahnhof Kierberg uit 1877 zijn een bezoek waard. Het oude stadhuis aan de markt stamt uit 1858 en is sindsdien meermaals verbouwd. Ten slotte moeten nog de katholieke kerk Sint Stephanus van 1964 en het Joodse kerkhof genoemd worden. Brühl herbergt ook verschillende musea, waaronder het Max Ernstmuseum dat werken van de gelijknamige Brühlse kunstenaar tentoonstelt, het ceramiekmuseum, het erfgoedmuseum gehuisvest in een historisch vakwerkpand en het belastingmuseum.

Brühl heeft met Phantasialand een van de oudste pretparken van Duitsland binnen zijn grenzen. Aan de westkant van Brühl ligt het natuurpark Rheinland met vele meren die voor allerlei vormen van vrijtijdsbesteding geschikt zijn. Ook heeft Brühl de hoogste klimtoren van Europa in huis. De gezellige binnenstad van Brühl is uitstekend geschikt voor een dagje winkelen en de verschillende uitspanningen bieden een ruime keuze aan gastronomische verrassingen. Brühl heeft een zeer ruim aanbod aan hotels, pensions, vakantiewoningen, appartementen, een camping en een jeugdherberg. Brühl is daardoor uitstekend geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel, die zowel gericht is op culturele als natuuractiviteiten.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven