Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bad Münstereifel

Bad Münstereifel is een prachtig behouden middeleeuws stadje van ongeveer 6000 inwoners. De gemeente Bad Münstereifel die nog 51 andere kernen, variërend van dorpen tot kleine gehuchten, omvat heeft in totaal ruim 17 duizend inwoners. Bad Münstereifel is een officieel erkend Kneippheilbad en sinds 14 augustus 2014 is het bovendien een zogenoemde City Outlet, waarbij in het voetgangersgebied van de binnenstad 30 merkwinkels gevestigd zijn. Bad Münstereifel ligt zo’n 30 kilometer ten zuidwesten van Bonn in het Münstereifeler woud. Door de stad stroomt een zijtak van de Erft. De hoogteverschillen variëren van 200 tot de 586 meter van de Michelsberg. Bad Münstereifel is over de weg via de A1 en de B51 te bereiken. Verder is de stad eindpunt van de Erfttalspoorweg.

De geschiedenis van Münstereifel begint met de stichting van een klooster in 830. Dit klooster groeide in de jaren daarna uit tot een bedevaartsoord en werd op die manier een kerkelijk middelpunt van de regio. In 898 kreeg het klooster markt-, munt- en tolrecht. De nederzetting die rond het klooster ontstond, groeide uit tot “Monasterium in Eiflia”, de latijnse naam die later in “Münstereifel” veranderde. De burcht van Münstereifel is rond 1300 gebouwd en in 1356 verwierf de stad stadsrechten. De belangrijkste industrie bestond uit wolweverijen, leerlooierijen en brouwerijen. Na 1600 werd Münstereifel een centrum van de contrareformatie. Münstereifel was hierdoor eeuwenlang tamelijk religieus getint met een groot aantal kloostergemeenschappen die een zwaar stempel op de stad drukten. De secularisering in de Napoleontische tijd betekende dan ook een grote economische terugslag voor de stad. In 1815 werd het hele Eifelgebied Pruisisch en pas aan het einde van de negentiende eeuw betekende de opkomst van het toerisme een economische opbloei. In 1926 werd Münstereifel een Kneippkuuroord en sinds 1967 mag de stad het predicaat “Bad” voeren. In 1969 werd de gemeente Bad Münstereifel sterk uitgebreid door de samenvoeging met maar liefst twaalf andere gemeenten.

Tot de bezienswaardigheden van Bad Münstereifel behoort in de eerste plaats de vrijwel geheel intacte stadsmuur, inclusief vier poorten. Ook de goed geconserveerde binnenstad is een bezoek meer dan waard. Verder zijn de Burg Münstereifel, de Romaanse kloosterkerk van Sint Chrysanthus en Daria uit 1100, de Jezuïetenkerk uit omstreeks 1660, het Romaanse huis uit 1167, een van de oudste stenen huizen van Duitsland, het Windeckhaus, een vakwerkhuis, het Sint Michaelgymnasium uit 1659, het voormalige Karmelietessenklooster, het raadhuis uit de veertienden tot zestiende eeuw, de radiotelescoop Effelsberg van 100 meter doorsnee, de Romeinse tempel, de zogenoemde Heidentempel en de Romeinse kalkoven bij Iversheim uit de derde eeuw, zeer bezienswaardig. Ook kent Bad Münstereifel verschillende musea, zoals het erfgoedmuseum in het Romaanse huis, de Romeinse kalkovens bij Iversheim, het apothekersmuseum, het weverijmuseum, het natuur- en landschapsmuseum, het poppen- en speelgoedmuseum en het museum van houten speelgoed.

Rond de stad ligt er aan ongeveer 200 kilometer goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Het langeafstandsfietspad, de Erft-Radweg, komt ook langs Bad Münstereifel. Dit pad voert langs 110 kilometer van de bron van de Erft tot aan de monding in de Rijn. Verder beschikt de stad over een zwemparadijs met onder andere sauna en solarium. Overnachten kan in Bad Münstereifel in verschillende accommodaties van een jeugdherberg tot aan hotels en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven