Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Hellenthal

Hellenthal is een gemeente in de Eifel die bestaat uit ongeveer 60 dorpen en gehuchten tegen de Belgische grens. Het totale aantal inwoners is net 8000. Een van de trekpleisters van de gemeente tussen half april en half mei zijn de vele miljoenen wilde narcissen die dan bloeien in de dalen in het grensgebied. Hellenthal is de zuidelijkste gemeente van Noordrijn-Westfalen. Over de weg is Hellenthal via de A1, de B265 en de B421 te bereiken. Bovendien is Hellenthal het eindstation van de Oleftalbahn.

Tot 1794, het jaar waarin de Franse revolutionaire troepen het land overspoelden, bestonden er in dit gebied nog middeleeuwse bestuursstructuren. Met de Fransen kwam hieraan een einde. Na de Franse bezetting kwam het gemeentegebied van Hellenthal tijdelijk onder bestuur van Mecklenburg-Strelitz, maar in 1819 werd ook dit gebied Pruisisch. Sinds het verdrag van Versaille uit 1919 ligt de grens tussen Duitsland en België over een lengte van 17 kilometer in de gemeente Hellenthal. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog begon in 1944 in Hellenthal het Ardennenoffensief. De huidige gemeente Hellenthal die voorheen uit verschillende kleinere gemeenten bestond, is in 1969 bij een grootscheepse gemeentelijke herindeling gevormd.

De landelijke omgeving van Hellenthal is een toeristisch interessant gebied met veel bezienswaardigheden. Hiertoe behoren een aantal musea en permanente tentoonstellingen, zoals de voormalige loodertsmijn “Grube Wohlfahrt” in Rescheid, de ArsKRIPPANA, een tentoonstelling van kerststallen in Losheim, de ArsTECNICA, een terrein met een modelspoorbaan van 110 m² en ArsFIGURA, een poppententoonstelling, beide in Losheim, ten slotte het weerpark Weißer Stein in Udenbreth. Bijzondere bouwwerken zijn de kasteelruïne Reifferscheid, de burcht Wildenburg, de stuwdam in de Olef, de Grenzlandhalle, de Westwal waarlangs aan het einde van de Tweede Wereldoorlog het Ardennenoffensief begon, en de zendmast Eifel-Bärbelkreuz. Op natuurhistorisch gebied is er het wildpark Hellenthal met een roofvogelstation, het Nationalpark-Infopunkt Hellenthal iformeert de bezoeker uitgebreid over het nationale park.

Zelfs is het in de gemeente Hellenthal mogelijk om aan wintersport te doen met een skihelling, een rodelheuvel en langlaufloipen in Udenbreth en Hollerath. Door de gemeente voert fietspad Eifel-Höhen-Route die rondom het Nationalpark Eifel leidt. Ook het fietspad de Tälerroute doet Hellenthal aan en verder zijn er een aantal fietspaden van de gemeente zelf zoals de Rundweg Oleftalsperre Hellenthal van 13,5 km, de Urftseeroute Gemünd-Urfttalsperre en terug van 20 km en de Hellenthaler Höhenroute van 25,5 km. Tijdens het hoogseizoen vinden op zon- en feestdagen toeristische ritten plaats met een historische spoorbus van Kall naar Hellenthal. De toeristische gemeente Hellenthal biedt aan de vakantieganger een ruime keuze uit overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions, vakantiewoningen, jeugdherbergen en campings. Ook gastronomisch is de gemeente goed voorzien met een ruime keuze uit restaurants en eethuizen geschikt voor elke beurs. Dit alles maakt van Hellenthal een zeer geschikte plek om een Eifelvakantie door te brengen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven