Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Brohltal

Brohtal
De Brohlbeek is een 20 kilometer lang zijriviertje van de Rijn in de Eifel. De Brohlbeek ontspringt in de gemeente Spessart in het dorp Hannebach op een hoogte van 511 meter. De beek stroomt door het Brohldal waar ook de B412, ook wel de Brohltalstrasse genoemd, doorheen loopt. Uiteindelijk mondt de Brohlbeek op een hoogte van 52 meter uit in de Rijn bij Brohl-Lützing. Voor toeristen is het Brohldal om twee redenen interessant. Ten eerste vanwege de prachtige natuur van de Eifel, waarin het goed wandelen en fietsen is. Maar in de tweede plaats vanwege de Brohltalbahn. Dit is een smalspoorbaan met een spoorbreedte van één meter.

Spoorlijn door het Brohldal

De Brohltalbahn verloopt tussen Brohl aan de Rijn en Engeln in de Eifel. De Brohltalbahn wordt als Vulkanexpress nog voor toeristen gebruikt over een spoorlengte van 17,75 km. Ook voor goederenverkeer is de lijn nog in gebruik. De bouw van de Brohltalbahn is in de jaren negentig van de negentiende eeuw begonnen. Het deel dat nu nog in gebruik is, was het eerste klaar en werd in 1901 feestelijk geopend. Na 1960 werd de Brohltalbahn economisch steeds minder interessant en er dreigde dan ook algehele sluiting en uiteindelijk sloop van het spoor. In 1977 startte echter het initiatief van de Vulkanexpress met slechts één wagon en één diesellocomotief. De Brohltalbahn bleef bedreigd en pas in 1999 was het gevaar van de sloop geheel verdwenen. In 2015 zijn zelfs weer de enige behouden stoomlocomotief uit 1906 weer gerestaureerd en in gebruik genomen.

De Brohltalbahn is dan ook een toeristische trekpleister die het toch al aantrekkelijke Brohldal nog aantrekkelijker maakt. Een ritje in deze trein en dan liefst natuurlijk in één die met een stoomlocomotief wordt getrokken is zeker voor kinderen een feest.

>> Steden en dorpen in de Eifel