Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Dahlem

Dalhem Bezienswaardigheden Toeristische Informatie

Eifelgids.nl dus!

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Dahlem

Dahlem is een gemeente in kreis Euskirchen van ruim 4000 inwoners in de noordelijke Eifel. De gemeente ligt in het natuurpark De Hoge Venen/Eifel. Door het gemeentegebied stroomt de Glaadtbach die verderop in de Kyll uitmondt. De gemeente bestaat uit de zes dorpen Baasem, Berk, Dahlem, Frauenkron, Kronenburg en Schmidtheim. Door het gemeentegebied voeren de grotere wegen B51 en B421. In het dorp Dahlem zelf is er station aan de lijn Keulen–Euskirchen–Gerolstein–Trier.

In Dahlem zijn restanten van bewoning uit de Romeinse tijd gevonden. Het dorp wordt voor het eerst vermeld in een oorkonde uit 867. Aan het begin van de veertiende eeuw behoorde Dahlem tot de heerlijkheid Dollendorf. In 1568 aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog zouden opstandige Nederlandse troepen met Spaanse slaags zijn geraakt bij Dahlem. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) heeft Dahlem zwaar te lijden gehad. Uit het kleine Dahlem werden maar liefst zestien personen, vooral vrouwen, als heks vervolgd en terechtgesteld rond 1630. Ook de pest eiste vele slachtoffers. Na de Franse revolutie werd Dahlem, net als de hele regio, door Franse troepen bezet. In 1815 viel bij het Weens congres de regio toe aan het koninkrijk Pruisen. De belangrijkste bron van inkomsten voor Dahlem werd al sinds de zestiende eeuw gevormd door de mijnbouw van voornamelijk ijzererts. Deze mijnbouw bereikte in de negentiende eeuw zijn hoogtepunt. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Dahlem getroffen door meerdere bombardementen. De huidige gemeente Dahlem wordt in 1969 gevormd door de samenvoeging van de zes dorpen waaruit de gemeente nu nog bestaat.

Tot de bezienswaardigheden van Dahlem behoren de kasteelruïne en de middeleeuwse dorpskern van Kronenburg. Verder is het stuwmeer in de Kyll bij Kronenburg de moeite van een bezoek waard. In Dahlem zelf bevindt zich de abdij van de orde van de Trappisten. De kerk van Baasem stamt uit de vijftiende eeuw en is nu een monument. Een van de best bewaarde kastelen van de Eifel is het slot Schmidtheim. Door de gunstige ligging in een natuurpark is de gemeente Dahlem bij uitstek geschikt voor het houden van lange wandel- en fietstochten. Door het dorp voert het langeafstandsfietspad de Eifelhöhenroute. Verder de Kyllradweg die over een voormalige spoortracé voert. Ook het Moorpfad door het moeras van Dahlem en de Tälerroute doen het dorp aan. De gemeente biedt verder nog meerdere mogelijkheden tot vermaak en ontspanning. Het is een goede plek om te sportvissen. Zweefvliegers komen aan hun trekken op het nabij gelegen vliegveld. Er is een kartbaan en voor zwemmen en watersport is er ook voldoende gelegenheid. De gemeente heeft een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen en voor de kampeergasten zijn er twee campings.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven