Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Schneifel

Hocheifelfoto: guidowke.wordpress.com
De Schneifel is bergrug van nog net geen 700 meter op zijn hoogst in het westelijk deel van de Eifel. De Schneifel ligt in de twee kreisen Bitburg-Prüm en Vulkaneifel. Op de Schneifel in het noordoostelijk deel ontspringt de rivier de Prüm die vervolgens door de stad Prüm, een paar kilometer zuidelijker, stroomt. De Schneifel is een langgerekte en weinig opvallende bergrug. Doordat in de wintermaanden in de Schneifel de sneeuw het langst van de hele Eifel ligt, is het gebergte een geliefd wintersportgebied.

Zicht op het noordelijke deel van de Eifel

Anders dan de naam doet vermoeden, heeft Schneifel niets met ‘sneeuw’ (Duits: ‘Schnee’) of de naam ‘Eifel’ te maken. Het woord komt uit het plaatselijke dialect en betekent zoveel als ‘Schneise’ in het algemeen Duits. En dat is wat we in het Nederlands een ‘tra’ noemen, een boomvrije strook in het bos. Maar omdat de vorm Schneifel erg doet denken aan een samentrekking van ‘Schnee’ en ‘Eifel’, wordt de naam wel zo uitgelegd. Daarbij zal ook een rol spelen dat de Schneifel het wintersportgebied bij uitstek van de Eifel is. De Schneifel is een heel oud gebergte dat al in het Paleozoïcum is ontstaan en sindsdien sterk geërodeerd. In later tijd, in het Kwartair, is het nogmaals omhoog gekomen. De belangrijkste top van de Schneifel heeft geen eigen naam gekregen, waarschijnlijk omdat hij niet spectaculair boven zijn omgeving uittorent. Deze hoogte is 699,1 meter. De tweede top heeft wel een naam, de Zwarte Man is 697,8 meter hoog. De gehele bergrug zelf is de op twee na hoogste berg van de Eifel.

Over de Schneifel ligt de L20 die van Ormont in het noordoosten naar Roth bei Prüm voert. Verder kruist de B265 bij Forsthaus Schneifel de Schneifel. Op vele plekken in de Schneifel bevinden zich parkeerplaatsen waardoor bezoekers makkelijk de vele prachtige wandelpaden, zoals de Schneifelhöhenweg, bereiken kunnen. Op de berg de Zwarte Man ligt een wintersportgebied dat tot laat in de winter gebruikt kan worden. Ten slotte zijn er op de Schneifel ruïnes van bunkers van de ‘Westwall’ die tussen 1938 en 1940 gebouwd zijn, en van het voormalige Amerikaanse radarstation te vinden.

>> Steden en dorpen in de Eifel